Instruktør Rolf Heim: “Vild med dans – The musical” er en hyldest til dansen

Østre Gasværk har den 22. februar verdenspremiere på forestillingen ”Vild med dans – The Musical”.

Holdet har ikke bare stået på tæerne for at skabe en oplevelse præget af guld, glitter, dans og drama.

Tankerne har også kredset om hvordan man skulle give publikum en anden og anderledes oplevelse end den, de kan få ved at se Vild med dans i tv-udsendelserne på tv2.

Det fortæller musicalens instruktør Rolf Heim, der tidligere har iscenesat teaterkoncerter som Nick Cave og Gasolin, i et interview med Teaternyheder.dk

”Hvis vi spoler lidt tilbage i tiden har mennesket altid danset. Vi elsker at se på dans, dans findes i alle kulturer og er et grundelement i hele vores måde, at være mennesker på. Hvis vi ser os rundt i underholdningsindustrien er der masser af forestillinger, som handler om det, og det mest populære tv-show i Danmark lige nu er er jo også Vild med dans – derfor tager vi nu det emne under kærlig behandling”, siger Rolf Heim.

Vild med dans - the musical
Vild med dans – The musical på Østre Gasværk Teater. Foto: Miklos Szabo.

“Vi vil skildre det man ikke gør på tv …”

”Publikum kan forvente store dansetableauer, poesi, og at blive både rørt og underholdt, ligesom i enhver god musical. Forskellen er, at vi ikke kan gøre som på tv. Der er ingen nærbilleder af ansigter, mens vi hører dommernes dom. Vi har besluttet os for at gå mere backstage. Vi vil skildre det man ikke gør på tv. Hvor hårdt det er for deltagerne at medvirke, og alle de kriser de går igennem. Dommer og afstemningsøjeblikket har vi ikke med, men konkurrencedelen er stadig en vigtig del af forestillingen.

”Så det er mere de menneskelige historier i er optaget af?”

”Vi prøver at dykke ned i forestillingens tre karakterer. Vi vil vise hvad det gør ved dem, når de kastes ud i sådan en konkurrence. Hvordan påvirker det karakterenes liv og personlighed, når de hver fredag skal gøre sig til ”Danmarks klovn” på tv? Men det er ikke en kritisk vinkel på Vild med dans. Det er en hyldest til dansen, en hyldest til det, at ville lære noget nyt.  At turde kaste sig ud i det, i stedet for blot at sidde hjemme på sofaen”, siger Rolf Heim.

Vild med dans
Vild med dans – The musical. Foto: Miklos Szabo.

Hovedrollen finder livskvalitet gennem dansen

Musicalens præmis er, at Vild Med Dans-programmet her for første gang nogensinde lader helt almindelige danskere indtage dansegulvet. Fokus er på den menneskelige udviklingsrejse, som deltagerne gennemgår i løbet af konkurrencen.

I castet finder man professionelle dansere som Asta Björk, Michael Olesen og Morten Kjeldgaard, som fans af Vild med Dans vil kende fra tv2 udsendelserne. Men de professionelle skuespillere, Niels Ellegaard, Camilla Bendix, Troels Thorsen og Iben Dorner, er alle castet som ukendte mennesker, der stiller op i konkurrencen.

”Hvad inspirerede dig til at skabe forestillingen?”

“Jeg har altid haft en fysisk tilgang til mine forestillinger, og har tidligere arbejdet meget med dans og koreografier. Men jeg kendte ikke så meget til Vild med dans på forhånd, så jeg måtte arbejde mig lidt ind i stoffet ved at se det både live i studiet og på tv. Jeg synes, at det var et interessant koncept, at nogle ville stille op og vise hvor gode de kunne blive ved at arbejde med dansen. Men i bund og grund var det nok det, at skulle skabe en stor danseforestilling, som jeg synes var spændende.

“Hvilke skæbnehistorier vil I formidle?”

“Det er vigtigt, at vi havde nogle karakterer med som publikum kan identificere sig med. Vi har ikke opfundet nogle VIP’s men fokuserer på nogle ganske almindelige mennesker”, siger Heim.

“Vi har f.eks. Thomas, spillet af Niels Ellegaard, som er en mand, der er gået i stå efter skilsmisse. Idet han deltager i konkurrencen prøver han også at lære noget nyt. Han oplever hvordan det giver ham ny selvtillid, velvære og livskvalitet”, siger Rolf Heim.

“Jeg tror selv på, at hvis vi som mennesker prøver at blive ved med at være nysgerrige holder det vores personlighed i live. Thomas i ”Vild med dans – The Musical” har f.eks. en stor krise midt i stykket, men han oplever at komme igennem på en meget konstruktiv måde, og opdager dermed en ny side af sig selv. Det er det samme med kvinden, der er charmerende og smuk, og som altid er kommet let igennem livet med stort smil. Hun skal lære, at der er et tidspunkt hvor et smil ikke er nok, men hvor man skal investere noget af sig selv for at opnå et resultat”.

“Det er en hyldest til dansen …”

“Hvad har været den største udfordring ved forestillingen?”

“Udfordringen har været at overføre et koncept, der fungerer fremragende på tv til en teaterscene. Især til Østre Gasværk, som jo er kæmpestort. Det er jo det modsatte af tv. Det tv-mediet er god til er hele følelsessporet, hvor der fokuseres i nærbilleder på ansigter, der er spændte, koncentrerede, skuffede eller glade. Det kan vi ikke. I vores forestilling har vi ikke noget afstemningsøjeblik eller nogen dommere. Det live øjeblik om hvem der går videre eller går ud har vi ikke”.

Vild med dans
Vild med dans – The Musical. Foto: Miklos Szabo.

“Hvad vi skal fortælle er en hyldest til dansen gennem den menneskelige historie, og ikke et fokus på konkurrencen. Men da 70 procent af forestillingen består af dans benytter vi os af stilen fra musical-genren. Den hvor man både kan formidle store følelser, begivenheder og situationer gennem dans og store visuelle tableauer. Det bliver ikke et skift mellem kammerspil og konkurrencedans. Vi prøver at male med den store pensel, som klæder Østre Gasværk. Der er 120 kostumer,  plus live band med syv musikere og to sangere. Så der skal nok blive knald på alle hylder”, lover instruktøren.

Vild med dans – The Musical har premiere på Østre Gasværk den 22. februar og spiller til den 26. april.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her

Previous articleInstruktøren bag Midt om Natten musical: “Flere Kim Larsen hits i ny version”
Next articleRåt for usødet dans på Bora Bora