JEG ER HER! – Populær forestilling genopstår som podwalk

Jeg er her!
Foto: Finn Nordfeld
Ny app fra Aarhus Teater udvider teaterrummet til hele Aarhus. Ideen bag den nye podwalk udspringer af vandreforestillingen JEG ER HER!, hvor publikum kan høre aarhusianske hjemløses barske livshistorier.

Du tror, du kender din by. Du har besøgt Bruuns Galleri, strøget og Klostertorv hundredvis af gange. Men med podwalken JEG ER HER! i ørerne får du et nyt blik på din by. Og langsomt bliver det Aarhus, du kender, til noget andet.

Aarhus Teaters nye app er et led i en større satsning på at udvide teatrets grænser, så den svarer til den digitale udvikling. Podwalken er en lokationsspecifik podcast, der gør hele byen til en potentiel teaterscene, og som i princippet har en ubegrænset levetid i modsætning til en typisk livebegivenhed.

Nyt kapitel i UDFLUGTEN-koncept

De forskellige restriktioner som udspringer af COVID-19 har været med til at skubbe på udviklingen, fortæller teaterdirektør Trine Holm Thomsen:

“Corona-krisen har åbnet vores øjne for at skabe digitale fællesskaber, hvor det er muligt at være sammen hver for sig. Vores nye podwalk er en oplagt måde at dyrke dette fællesskab på, og jeg er rigtig glad for, at de øjenåbnende og barske fortællinger fra ‘Jeg er her!’ nu kan opleves via en app.”

Appen er et nyt kapitel i Aarhus Teaters UDFLUGTEN-koncept, der bringer teatret ud i byen og skaber interferens mellem det iscenesatte og virkeligheden. Podwalken baner vejen for en ny type teater.

“Med Jeg er her! kan man tale om en teateroplevelse i vandresko og med hovedtelefoner, der aktiverer publikums indre biograf. Podwalken består i de hjemløses stemmer og et stemningsskabende lydunivers, der kravler helt ind i øregangen og får os til at se en parkeringskælder som et muligt hjem. Det er, som om man ser byen med de hjemløses øjne, hvilket forstærkes gennem spørgsmål, der henvender sig direkte til lytteren. Dette gør podwalken til en nærværende og sanselig, men også personlig, oplevelse af dokumentarisk materiale,” fortæller idémager bag forestillingen og dramaturg på Aarhus Teater, Tine Voss Ilum.

Barske livshistorier

JEG ER HER! spillede oprindeligt i sensommeren 2019 og er inspireret af byens Poverty Walks. Præmissen er, at fem hjemløse gennem deres personlige fortællinger viser lytteren, hvordan Aarhus også kan se ud. Fortællingerne fletter sig ind og ud af hinanden og brænder tilsammen igennem som en historie om byens mange forskellige skæbner.

I forvandlingen fra forestilling til podwalk er ruten blevet tilpasset, så man selv kan bestemme hvornår man vil gå turen. Ved ankomsten til rutens nøglepunkter afspiller appen selv det relevante lydklip, men man kan også styre løjerne manuelt

Trine Holm Thomsen håber, at JEG ER HER!-podwalken bliver en succes.

“Det digitale format er en ny måde at åbne vores teater på, og jeg glæder mig til at kunne præsentere mange flere tankevækkende podwalks fra Aarhus Teater.”

Læs mere om podwalken og JEG ER HER! på Aarhus Teaters hjemmeside

Previous articleGratis udendørs operakoncert i hjertet af Aarhus
Next articleTeater Mikado og debuterende dramatiker sætter ny dramatik på scenen