Jens Jørn Spottag: Mutter Courage skal provokere

Skuespilleren Jens Jørn Spottag er aktuel i forestilligen Mutter Courage og hendes børnDet Kongelige Teater.

I et stort interview med Teaternyheder fortæller han om, hvad forestillingen kan give et moderne publikum.

“Vi kan ikke få nok at vide om hvor forkvaklede mennesker bliver af at gå i krig, og hvor dyriske sider det fremkalder, siger Jens Jørn Spottag.

I Mutter Courage og hendes børnDet Kongelige Teater – forestillingen, der er blevet kaldt den moderne dramatiks største antikrigsstyke – er Spottag aktuel overfor Karen-Lise Mynsters titelfigur indtil den 18. april.

Mutter Courage og hendes børn
Karen-Lise Mynster i Mutter Courage og hendes børn på Det Kongelige Teater. Foto: Miklos Szabo.

Spottag indtager i  Bertolt Brechts store forestilling hele seks forskellige roller.  Karen-Lise Mynster spiller den store hovedrolle som Mutter Courage selv – en af verdensdramatikkens mest ikoniske kvindeskikkelser.

Relevant til alle tider

Den musikalske fortælling om en mors kamp for at overleve krigen sammen med sine børn er relevant til alle tider, mener Jens Jørn Spottag. Han håber publikum vil tage andet end underholdning og Dessaus gode musik med hjem. “Det vil være kedeligt, hvis folk kun tog det med – vi skulle gerne provokere. Det er et emne, der godt må slå lidt igennem”, siger han til teaternyheder.

Mutter Courage er en forestilling om en kvinde med forretningssans, overlevelsesvilje, galgenhumor og råstyrke. Hun rejser med sine tre halvvoksne børn gennem et Europa hærget af Trediveårskrigen. Ved at forsyne tropperne med varer får hun gjort krigen til en lukrativ forretning, men prisen er høj. Gradvist mister hun nemlig alt til den krig, hun selv fodrer.

Bertolt Brecht skrev sit nu verdensberømte teaterstykke i eksil i Sverige i efteråret 1939, mens 2. Verdenskrig brød. Det var til dels en advarsel til de nordiske lande, som tjente på at sælge varer til Det Tredje Rige.  Men først og fremmest blev stykket  en tidløs, rystende demonstration af, hvordan mennesket ikke formår at lære af dets lidelse.

I interviewet herover fortæller Jens Jørn Spottag om sine mange funktioner i forestillingen, og hvilke greb man har brugt for at få de små menneskers skæbner bragt ind i det store, blodige verdensbillede.

Med iscenesættelsen lagt i hænderne på norske Sigrid Strøm Reibo – Det Kongelige Teaters nye husinstruktør – og med tyske Katrin Nottrodt, der er en af Tysklands førende scenografer, ved sin side spiller Mutter CourageDet Kongelige Teater til 18. april.

Man kan læse mere om forestillingen, hvilke forbehold teatret tager overfor Corona og bestille billetter her

Previous articlePolens poet Wislawa Szymborska formidles på Bådteatret
Next articleDe leger med ilden på Betty Nansen Teatret