Kapitalismen danser sig selv ihjel i LEHMAN BROTHERS på Teater Republique

Lehman Brothers
Kapitalismen danser sig selv ihjel i LEHMAN BROTHERS på Teater Republique. Foto: Per Morten Abrahamsen.

Fra den 3. oktober levendegør Teater Republique kapitalens og den moderne civilisations historie gennem to århundrede i forestillingen LEHMAN BROTHERS.

I forestillingen fortælles historien om de tre brødre, der i fællesskab udgør The Lehman Brothers. De består af Hovedet, Kartoflen og Armen – idémanden, mægleren og den praktiske, der tilsammen får kræfter til at overtage verden og begive sig ud i historiens største økonomiske eventyr.

Fra bomuldsforretning til finansvirksomhed

Publikum følger de tre brødre fra starten, hvor de ankommer som tyske immigranter til New York i 1844. De starter sammen en bomuldsforretning i Alabama og udvikler virksomheden til også at sælge værktøj, såsæd, bomuld og kaffe. De åbner et kontor i New York, en bank i Alabama, de investerer i jernbaner og er med til at bygge Panamakanalen.

Op gennem 80’erne og 90’erne vokser selskabets formue til en astronomisk højde, som i 2008 fører til, at Lehman Brothers styrter sammen i et kollaps, der kaster hele verden ud i den dybeste økonomiske krise nogensinde.

Mere end aktiekurser, grafer og tal

Forestillingen om The Lehman Brothers handler om alt det, som aktiekurser, grafer og tal ikke kan beskrive. Det handler om medmenneskelighed, familiebånd, kreativitet og om at være tro mod sine egne værdier. Den omhandler familiens og virksomhedens op- og nedture, for efter faldet opstår noget andet: en ny indsigt? Nye idéer? Nye værdisæt? Spørgsmål, som instruktør Peter Langdal selv arbejder med:

”Hvis vi ikke hele tiden har virkeligheden for øje og ikke trækker vejret i takt med de omgivelser, der er omkring os, så løber karrusellen løbsk. Det er en evindelig cirkel af bevægelse af menneskelig overlevelsesdrift, som kører op og falder sammen, for så igen at bygges op”, fortæller Peter Langdal og fortsætter om forestillingen, ”LEHMAN BROTHERS er en ægte familiekrønike, der bliver fortalt som et stykke rablende jazzmusik med kærlighed til skuespilkunsten”.

På scenen står skuespillerne Henrik Lykkegaard, Johannes Lilleøre og Anders Budde Christensen som de tre brødre. Manuskriptet er skrevet af Stefano Massini, mens Karen-Maria Bille og Peter Langdal har stået for tekstbearbejdelse.

LEHMAN BROTHERS kan opleves på Teater Republique fra den 3. oktober til den 19. december.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her.

Previous articleVær med til afsløringen af et nyt monument til Dostojevskij på Assistenten
Next articleSort/Hvid og Aarhus Teater forlænger succesfuldt samarbejde