Hvis du er til David Lynch, Fellini eller Roy Anderson, så vil totalteateroplevelsen ROOM 4.1 LIVE være noget for dig. Fra den 24. oktober til den 2. november kan man kravle ind i hovedet på en desperat instruktør og opleve forvredne, vægtløse karakterer i et mareridts-drama på en hospitalsstue, der kan dreje 360 grader, når Kristján Ingimarsson Company indtager AFUK Remisen.
Som publikum kommer man med på et filmset, hvor der laves optagelser til en række online-videoer – såkaldte webisoder. På filmsettet møder man instruktøren, som arbejder på en webserie om Vincent: en mand, der flygter fra den overvældende virkelighed. Man får lov til at komme helt tæt på det kæmpe apparat, der ligger bag hver enkelt videoscene samt at se, hvordan skuespillerne og teknikkerne arbejder sammen om at få timingen til at køre. Imens begynder underlige ting at ske under filmoptagelserne. Det er, som om fragmenter af instruktørens fantasi manifesterer sig i rummet. I den store hal med et 360 graders drejeligt filmstudie popper mærkelige og uforklarlige ting og væsner frem tæt på publikum.
Kristján Ingimarsson står på scenen i rollen som instruktøren, men han er derudover også idémanden bag forestillingen. Han står både for instruktionen og har også skrevet ROOM 4.1, hvor han tager sin store passion – nemlig fysisk teater – med ind på skærmen. Desuden lader han publikum komme helt tæt på hans intense søgen efter en anden måde at fortælle på. Kristján er kendt for hans nyskabende og kreative måde at formilde scenekunst på og anvende scenerummet og har haft stor succes med sine tidligere forestillinger BLAM og MORPH.
Kombination af online videoserie og live-teaterforestilling
Forud for live-forestillingen ROOM 4.1 ligger den online videoserie af samme navn. Kristján Ingimarsson kombinerer dermed som noget nyt en online videoserie og en live teaterforestilling.
”Det er dejligt at få lov til at lave korte ting og fokusere på de hurtige ideer i stedet for at tænke i en helaftensforestilling. Teater er nogle gange lidt tungt i røven. Med teaterforestillingen kan vi vise, hvad baggrunden er for disse ideer, som ses i videoerne, og hvordan de bliver til. Vi kan gå mere i dybden og præsentere publikum for, hvad der ligger bag dem,” fortæller Kristján Ingimarsson.
Underholdende og forundrende totaloplevelse
Kristján mener, at publikum har en helt særlig totaloplevelse i vente til live-teaterforestillingen:
”Forestillingen handler om en person, der flygter fra virkeligheden. Jeg håber, at publikum mærker, hvordan det er at flygte fra virkeligheden og gå ind i sit eget hoved, og samtidig også får et indblik i instruktørens kamp for sine ideer og sin kunst. Instruktøren bliver nødt til at krænge det ud af sig selv, og det får publikum lov til at opleve. Det er skræmmende og underholdende,” griner Kristján og fortsætter med at fortælle:
”Man kommer ind i et filmstudie og ind i hovedet på en instruktør og hans tankeproces. Publikum er derved med i skabelsesprocessen af et værk og får indblik i, hvordan ideerne kommer, og hvordan man udvikler dem. Man kommer til at se, hvordan man laver scenen, men også hvordan scenen kommer til at se ud – hvor lækkert resultatet bliver i sidste ende. Publikum kommer derved på en måde til at være statister i forestillingen, fordi de kommer til at være så tæt på. Jeg håber på, at de bliver underholdt og forundret over, hvordan det hele hænger sammen – og også lidt chokeret. Jeg er selv meget fascineret af, hvor top besværligt det er at lave film. Der er så mange ting, der skal falde på plads – især når man arbejder med så komplicerede scenografistykker.”
Scenografien som medspiller

Kristian Knudsen har skabt forestillingens scenografi. For Kristján har scenografien en helt særlig rolle:
”Jeg har fokus på, hvordan kroppen arbejder sammen med scenografien. Scenografien er en medspiller ligesom lyset og alt andet teknik, og kroppene går her i clinch med selve scenografien. Jeg har fået bygget en hel masse scenografi, heriblandt en kæmpe roterende kasse, som kan dreje 360 grader – en enorm konstellation, som er hånddrevet af de medvirkende. Vi er alle sammen skuespillere, teknikere og statister på samme tid. Det er et godt blandet hold af skuespillere, dansere og teknikere, jeg har med.”
Udover Kristján Ingimarsson medvirker Thomas Bentin, Noora Hannula, Kajsa Bohlin, Glenn Ziqver Xavier, Pil Josefine Nielsen, Søren Møller, Jacob Christian Schroeder, Tine Amalie Møller Hammerbo, Hedda Celander, Line Svendsen og Gustav Lauesen i forestillingen.
Kunst skal mærkes, ikke forklares
I ROOM 4.1 LIVE arbejder Kristján med det fysiske performanceteater, som han mener har en helt særlig relevans i dag:
”Vi er for meget oppe i hovedet. Vi er så vant til, at alt skal forklares. Jeg tror, vi har fået nok oplysning. Det er noget med at mærke i stedet for. Jeg vil gerne lave kunst, hvor folk får et indtryk med det samme. Så kan de forstå det på deres egen måde og efterfølgende diskutere med deres nabo, hvad det var, de lige har oplevet. Der er for meget, der taler til intellektet. Man kan sagtens bare sidde og beundre tingene og leve sig ind i noget fysisk. Scenekunst behøver ikke altid at være den tænkte fordybelse, og det behøver ikke altid at være til hovedet. Det kan ramme i hjertet eller maven,” fortæller Kristján og fortsætter:
”Jeg vil gerne trække scenekunsten hen mod billedkunst, musik og arkitektur. Vi er f.eks. holdt op med at tænke: ”Hvad forestiller dette billede”. Vi behøver på samme måde heller ikke at forstå alt i scenekunsten. Hvis der er noget, jeg skal forstå, kan jeg lige så godt læse en bog. Jeg vil bare gerne opleve og sidde i salen og føle mig kreativ. Det er det, der sker i fysisk teater, hvor publikum er kreative med performerne. Med det sagt er det teater, jeg laver, ikke totalt abstrakt, men det læner sig op af noget, vi kender. Publikum får lov til at se sig selv fra en ny vinkel.”
ROOM 4.1 LIVE kan opleves den 24. oktober til den 2. november på Afuk Remisen.
Se online videoserien, der går forud for ROOM 4.1 LIVE her.
Læs mere om forestillingen og køb billet her.