Krig og kærlighed dominerer i Det Kgl. Teaters skuespilprogram for sæson 19/20

Det Kongelige Teater Sæson 19/20
Sæson 19/20 på Det Kgl. Teater © Pressefoto

Sommerens kommen betyder i store træk stilhed på teaterscenerne. I hvert fald på de indendørs af slagsen, der i perioden må bøje sig for højere temperaturer, picnictæpper og åben himmel. Vi har her på teaternyheder.dk givet nogle bud på en række af sommerens gratis, udendørs sceneoplevelser.

Samtidig giver sommeren også anledning til at se fremad mod den kommende teatersæson 2019/2020. Det Kgl. Teater offentliggjorde i slutningen af april deres program for sæsonen. Et omfattende ét af slagsen der talte både et fyldigt ballet-, opera- og skuespilprogram. I det følgende vil vi gennemgå sidstnævnte og forsøge at give et overblik over nogle af de skuespilhøjdepunkter, der er i vente på teatrets scener i den kommende sæson.

Ifølge skuespilchef på Det Kgl. Teater, Morten Kirkskov, er den kommende sæson præget af krig og kærlighed som gennemgående tematikker. Et blik ned over programmet fortæller da også, at dette heller ikke synes at være skudt helt forbi. Både krigen og kærligheden har skiftende ansigter i den kommende sæson, men begge dele er i høj grad repræsenteret i størstedelen af forestillingerne. Allerede i én sæsonens første forestillinger i Skuespilhuset er de to tematikker ganske tydelige.

Krigens mange ansigter

Lars Mikkelsen og Søren Sætter-Lassen spiller over for hinanden i danmarkspremieren på sceneversionen af Kathrine Kressmann Taylors klassiker, Adressaten ubekendt, fra 1938. Forestillingen er en fortælling om venskab, om nazismens fremmarch i Tyskland og om to gamle venner, der mister fodfæstet i den nye verdensorden. Stykket får premiere 24. august 2019 og er også en del af Det Kgl. Teaters turnéprogram.

I Mutter Courage og hendes børn befinder vi os også i Anden Verdenskrigs skygge, hvor Karen-Lise Mynster spiller titelrollen i Bertolt Brechts klassiske anti-krigsstykke om en mor, der kæmper for at overleve krigen sammen med hendes børn. Forestillingen får premiere 6. marts 2020 på Store Scene i Skuespilhuset. På Mellemgulvet er der fra den 28. november 2019 dømt opgør mellem kønnene, når Penthesilea – krig mellem kønnene får premiere. Historien foregår under den trojanske krig og handler om amazonen Penthesilea og den græske kriger Achilleus, som forelsker sig hovedkulds i hinanden og skaber et sammenstød mellem den matriarkalske og patriarkalske kultur.

Der er også både krig og kærlighed i to ikoniske eventyrfortællinger. Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte får premiere den 22. november 2019 på Store Scene. Historien om brødrene Tvebak og Jonathans kamp mod den onde Tengil er kendt af flere generationer, og det er derfor også oplagt at tage hele familien med til eventyrlandet Nangijala.

Denne sommer er Det Kgl. Teaters udendørsscene rykket til Moesgaard i Aarhus, men til næste sommer sker der igen ting og sager i Ulvedalene nord for København. Her opsættes nemlig Tolkiens klassiker Hobitten under åben himmel. Teaterchef Kasper Holten instruerer selv forestillingen, der står til at få premiere den 22. maj 2020.

Litteraturklassiker og anti-selvhjælp på Lille Scene

Den 20. august 2019 er der repremiere på Den kroniske uskyld på Lile Scene. Klaus Rifbjergs roman fra 1958 har vel status af moderne klassiker, og historien om Tore, Janus, Helle og vejen mod at blive voksen har de fleste stiftet bekendtskab med i løbet af skoletiden.

Der er også repremiere på en anden, endnu mere moderne, klassiker. Forestillingen Stå fast vender nemlig tilbage den 2. november 2019. Den er baseret på Svend Brinkmanns populære anti-selvhjælpsbøger Stå fast og Ståsteder og er et humoristisk blik på den moderne tidsånd. Forestillingen er også en del af teatrets turnéprogram.

En tredje repremiere rammer Mellemgulvet – på flere måder – i starten af det nye år, når Jeg løber åbner den 17. januar 2020. Anders Juul løber som ene mand på scenen i forestillingen, der er baseret på journalist Anders Legarth Schmidts bog om løb som sorgbearbejdelse efter tabet af sin seksårige datter. Forestillingen havde urpremiere på Lille Scene i oktober 2017 og var i sidste sæson på turné rundt i landet.

Bowie og von Trier indtager Store Scene

Man kommer både til at kunne opleve musikalsk tour de force og dansk kultgys på Store Scene i den kommende sæson. Den 18. december 2019 er der repremiere på Lars von Triers kultgyser Riget, som senest spillede på teatret i forrige sæson. Der er begyndt at ske mystiske og uforklarlige ting på Riget. Siden hospitalet blev bygget, har lægerne gennem videnskab forsøgt at gøre op med overtro – men der er kræfter, der ikke kan holdes tilbage. Som tv-serie vandt Riget flere priser for sin blanding af gys, humor og uhygge, og ifølge Det Kgl. Teater selv er teaterudgaven mindst ligeså intens.

Den 3. april 2020 er der premiere på musikforestillingen Lazarus. Forestillingen kredser om David Bowie og indeholder en række af hans allerstørste hits. Historien er inspireret af Walter Tevis’ roman The Man Who Fell to Earth, der også var oplæg til filmen af samme navn fra 1976, hvor David Bowie selv spillede hovedrollen som rumvæsenet Thomas Newton, der er fanget på Jorden. Lazarus produceres i samarbejde med Aarhus Teater, hvor den får premiere allerede i august 2019.

Af andre titler fra den kommende sæson kan også nævnes bl.a. Cyrano de Bergerac, Richard III og Sigurds Danmarkhistorie. Det fulde program tæller også både opera og ballet og kan findes via dette link.

Læs mere om alle forestillingerne på Det Kgl. Teaters hjemmeside, hvor det også er muligt at købe billetter.

Se teaterchef Kasper Holten og de kunstneriske ledere John Fulljames, Nikolaj Hübbe og Morten Kirkskov præsentere programmet for sæson 19/20:

© Det Kgl. Teater

Previous articleTag i teatret inden sommerferien
Next articleNy månedlig teaterguide på dk4