Kulturinstitutioner i Haderslev markerer historisk dag

Haderslev 9. april 1940 Haderslev Historie/Arkiv
Haderslev 9. april 1940. FOTO: Haderslev Historie/Arkiv ©

Den 9. april spiller forestillingen 9. APRIL Teatret Møllen i Haderslev. Forestillingen er et samarbejde mellem Teatret Møllen og Slesvigske Musikkorps, og markerer besættelsesdagen den 9. april 1940. En musikalsk forestilling i historiske rammer.

Den musikalske forestilling, der markerer besættelsen, har medvirkende musikanter fra Slesvigske Musikkorps og skuespiller fra Teatret Møllen. Det er et længeventet samarbejde, lyder det fra Møllens teaterchef, Nikolaj Mineka, der ser et stort potentiale for at udnytte de to kulturinstitutioners særlige kreative ressourcer:

“Det er utroligt vigtigt, at vi bliver ved med at huske på dage som den 9. april. Jeg er glad for, at det omsider er lykkes os at lave et samarbejde med Slesvigske Fodregiment og Slesvigske Musikkorps. Særligt når det er til så speciel og oplagt en anledning, som markeringen af den 9. april trods alt er.”

Teatret Møllen var dansk kommandopost

Det er ikke tilfældigt, at arrangementet er placeret i Teatret Møllen. Tilbage i 1940 blev selve møllen brug som kommandostation for de danske soldater, imens de kæmpede mod den tyske besættelsesmagt i gaderne på og omkring Møllepladsen i Haderslev.

Møllens historie var netop også baggrunden for, at det var det oplagte sted at afholde en mindeforestilling, hvor 9. april kommer til at spille i alt tre gange. Sådan lyder det blandt andet fra Rasmus Frandsen, der er chef for Slesvigske Musikkorps:

“Forestilling den 9. april er starten på et samarbejde mellem to kulturinstitutioner i Haderslev, og det er en fantastisk mulighed at spille i den bygning, hvor enhederne fra Haderslev kaserne havde kommandostation under kampene i Haderslev 9. april 1940.”

En betydningsfuld dato

Hos Slesvigske Fodregiment glæder man sig over samarbejdet med Teatret Møllen, der er med til at gøre den næste mindedag for 9. april til en helt særlig af slagsen. En dato, som stadig i dag har har en helt speciel betydning for regimentet, fortæller oberst Lars Mouritsen, chef for Slesvigske Fodregiment:

“Det var her at regimentet sidst var i kamp, og fire soldater fra regimentet betalte den højeste pris i kampen for Danmark. Ved markeringen den 9. april 2022 fejrer vi regimentets fanebånd for kampene i Haderslev, og vi mindes, de der faldt. Regimentets nye samarbejde med Teater Møllen er med til at udvikle og fastholde markeringen af 9. april 1940 i Haderslev.”

Forestillingen 9. april kommer til at spille tre gange på Teatret Møllen. Første gang på dagen den 9. april, hvor forestillingen spiller for veteraner, pårørende, efterkommere og personer med tilknytning til den særlige dag. Efterfølgende kan forestillingen opleves af alle den 10. april klokken 14.00 og 16.00. Læs mere og køb billet her.

Previous articleKulturpulsen guider til scenekunstens oplevelser og besøger Folketeatret
Next articleHolstebro Dansekompagni genopsætter danseforestillingen Månesang