Kvinden bag DRAMA QUEENS: “Vi har noget at sige”

Drama Queens 3. Foto: Dramafronten

Den 8. marts fejrer DRAMAFRONTEN atter Kvindernes Internationale Kampdag med opførelsen af 4 nye stykker kortdramatik om, af og med kvinder. Men er der stadig noget at kæmpe for? 

”Det er tre år siden, at vi lavede Drama Queens første gang. #MeToo-bevægelsen kom i slutningen af 2017. Dengang var det meget relevant. Det er det stadig. I teaterbranchen taler vi meget om, at der ikke er særligt mange fantastiske roller til kvinder – især ikke når vi bliver lidt ældre”, siger idékvinden bag Drama Queens og leder af Dramafronten, Rhea Leman.

“Mere relevant end nogensinde”

Idéen til Drama Queens kommer både som et bidrag til Kvindernes Internationale Kampdag og som et ønske fra Rhea Leman om at lave en platform for de kvindelige instruktører og skuespillere. En platform, der skal markere kvindernes plads i både scenekunst og samfundet.

”Det er mere relevant end nogensinde. Det er et manifest, der siger, at vi har noget at sige; vi er vigtige. Vi er en stor del af teaterverdenen. Vi er en stor del af vores historie – om det er fortid, nutid eller fremtid. Vi er der”, understreger Rhea Leman.

Alle stykkerne i Dramafrontens opsætning af Drama Queens 3 er skrevet af kvinder, omhandler kvinder, opføres af kvindelige skuespillere og er iscenesat af kvindelige instruktører.

I alt medvirker 20 kvinder. 10 skuespillerinder, 4 dramatikere, 2 instruktører og 4 guides. Kvinderne undersøger med humor og alvor kvinders rolle, dilemmaer og udfordringer gennem tiderne – i historier der strækker sig fra 1910 over nutiden og ind i fremtiden.

Et frirum til udvikling

Det er ikke kun i historierne, der opføres den 8. marts, at der spås om fremtiden. Rhea Leman har store visioner, og hun håber at kunne finde den økonomiske støtte til at udvide konceptet, Play Readings. Et koncept, som hun har taget med sig fra sin fødeby New York, hvor det er blevet et populært tilløbsstykke på de mange teatre. På dansk kan det oversættes til Første Gennemlæsning. Det er et forum, der giver instruktørerne mulighed for at få testet deres materiale.

“Dramafronten er en udviklingsplatform, og jeg vil gerne have så mange dramatikere som muligt med. Min idé er at søge penge til en hel aften på teatret med endnu flere readings”, fortæller Rhea Leman.

Stor mulighed

Arrangementet på Kvindernes Internationale Kampdag har også før givet mulighed for instruktører til at få sat deres værker i produktion. I 2017 blev stykket Jorden Skælver af dramatiker Simone Isabel Nørgaard opført som reading under Dramafrontens arrangement. Det korte stykke om den oversete forsker Inge Lehmann blev efterfølgende videreudviklet. Det blev til stykket Jordens Indre. Et historisk biografisk drama om videnskabskvinden Inge Lehmann. Dramaet blev opført på Folketeatret og havde landsturné fra oktober til december 2019.

Drama Queens 3 er derfor også en enestående mulighed for at se ny dramatik i sin spæde start. Efterspørgslen på billetterne til Drama Queens 3 den 8. marts har derfor også været stor. Det betyder, at Dramafronten melder udsolgt. Derfor tror Rhea Leman også på, at der vil være publikum for et lignende event til Mors Dag 2020, hvis det bliver en realitet.

“Jeg vil søge penge om at lave det her igen til Mors Dag”, fortæller Rhea Leman som en afsluttende bemærkning til Teaternyheder.dk.

Se herunder, hvilke stykker, der bliver læst til årets Drama Queens

Me Lund: FORSONINGEN
Medvirkende: Katrine Jensenius, Anette Støvelbæk, Anne Sofie Wanstrup Instruktør: Pia Rosenbaum
Der er lagt op til forsoningshygge, når mormor Beate, mor Janis og døtrene Signe og Silke skal mødes. Janis og Silke har nemlig ikke set hinanden, siden Silke konverterede til islam. Men kræver forsoningen mere af dem, end de kan give? Og hvem er det egentlig, der skal forsones – og med hvad?

Julie Petrine Glargaard: JEG ER HER FOR DIG
Medvirkende: Laura Bro, Mette K. Madsen Instruktør Tina Gylling Mortensen
Feministen og kvindesagsforkæmperen Sonja har fået en tid hos YouTube-fænomenet og clairvoyanten Lærke i fødselsdagsgave, og møder op fuld af forventning til den kvinde hun har fulgt i årevis. Hun har godt nok aldrig prøvet den slags før, men helt ærligt: Hvad kan der ske?

Marie Bjørn: KASSANDRA
Medvirkende: Sarah Borberg Instruktør: Camille Sieling Langdal
Kassandra har evnen til at forudse fremtiden, men lider under en ældgammel patriarkalsk forbandelse, nemlig at ingen vil tro på hendes spådomme, før det er for sent. Men Kassandra har fået nok. Hun har planer om at hævne sig, og inviterer den 8. marts 2020 publikum med ud i sin vinterhave for at fortælle sin historie.

Abelone Koppel: LANDFLYGTIGHED
Medvirkende: Camilla Lau, Ina-Miriam Rosenbaum, Amira Jasmina Jensen Instruktør: Mia Lipschitz
1943/2020 Tre kvinder fra to forskellige tider, mødes på et offentligt møntvaskeri. Et helle. En jødisk mor og hendes voksne datter skal om natten flygte til Sverige. En syrisk kvinde er flygtet til Danmark fra krigen og kæmper stadigt for sit liv. De finder vredens ild sammen.

Ide©, koncept, dramaturg og producent: Rhea Leman
Producent, locations og PR: Tine Selmer Bertelsen
Guides: Katja Lotsberg Nilsen, Kaya Bøje Svendsen,

Alle stykker vises efter ganske kort prøvetid og med manuskriptet i hånden.

DRAMAQUEENS gennemføres med støtte fra Københavns Scenekunstudvalg, Østerbro Lokalpulje, Skuespillerforbundtes produktionsstøttemidler og Statens Kunstfond.

Rhea Leman. Foto: Rhea Leman

 

 

Previous articleTHE FEMALE GAZE kommer til Aarhus
Next articleNycirkus vender tyngdekraft og kønsstereotyper på hovedet