Bliv draget af fortællingen om Inge Lehmann i JORDENS INDRE

Jordens Indre
Jordens Indre. Foto: Gudmund Thai

Den 15. oktober er der københavnerpremiere på forestillingen Jordens Indre på Hippodromen på Folketeatret, men allerede fra den 3. oktober tager forestillingen på Danmarksturné rundt i landet. Forestillingen kommer rundt i flere byer og spiller helt frem til den 15. december.

Om Jordens Indre

Jordens Indreer baseret på virkelige hændelser og er fortællingen om en af verdens vigtigste, men også mest ukendte forskere. I forestillingen præsenteres publikum for den autentiske livshistorie om den danske jordskævlsforsker Inge Lehmann. Lehmann var en stærk kvinde, som gjorde en banebrydende opdagelse i 1936, hvor hun påviste, at jordens indre kerne er fast. Spørgsmålet er, hvordan denne vigtige kvinde nærmest har kunnet forsvinde helt ud af Danmarkshistorien.

I forestillingen får publikum lov til at følge Inge Lehmanns liv på godt og ondt. Fortællingen præsenterer en kvinde, der kæmper for at få sine store opdagelser frem i lyset, og en kvinde, som higer efter at blive accepteret og anerkendt i en akademisk verden, der er domineret af mænd. Det danske forskermiljø er fordomsfuldt, og dette medvirker til, at Inge tvivler på sine egne evner og kun lader sin forskning være henlagt til fritiden. Men i sine fritidssysler opdager hun nogle jordskævlsbølger, som viser, at jordens indre ikke er flydende som tidligere antaget.

I forestillingen repræsenteres alle Inges mandlige akademiske og modarbejdende kollegaer på dansk jord i karakteren Niels Bohr. Det bliver en stærk kamp mellem Lehmann og Bohr. Inge ender med at få anerkendelsen fra udlandet. I USA har man nemlig lagt mærke til hendes opdagelser, og derfor inviteres Inge til en tur over Atlanten. Inge ender med at slå sig ned som forsker og underviser i USA.

Stærke og velkendte navne på og bag scenen

Iben Hjejle kan opleves i rollen som den stærke jordskælvsforsker Inge Lehmann, mens Jesper Lohmann indtager rollen som den stålfaste videnskabsmand Niels Bohr. Desuden kan Troels Malling opleves i rollen som den velansete amerikanske forsker Harold Jeffreys. I rollen som Inge Lehmanns søster Harriet ses Laura Bro, og Roberta Hilarius Reichhardt er Harriets stuepige.  

Den erfarne instruktør Geir Sveaass iscenesætter Jordens Indre og udtaler sig således om forestillingen og Inge Lehmanns historie: 

”Når jeg peger på monumentet over Inge Lehmann på Frue Plads, er der ingen, der ved, hvem hun er. Monumentet blev først rejst i 2017. Samme år fik hun en lille stump vej opkaldt efter sig. Den vej, står der, skal gøre det lettere for brandvæsenet at finde frem til Rigshospitalet. Kvinden, der forskede, til hun var 99 år, og som for overhovedet at få mulighed til at arbejde, pragmatisk undlod at kæmpe for en karriere blandt alle mulige mænd, var internationalt anerkendt og helt ukendt i Danmark. Jeg er så glad for at kunne være med til at fortælle mere om denne seje, begavede og helt utrolige kvinde. Måske vil det føre til, at flere finder vejen til Frue Plads og vil nikke anerkendende foran Inge Lehmanns monument.”

Forestillingen er et nyt stykke dramatik skrevet af dramatiker Simone Isabel Nørgaard.

Historien om Inge Lehmann

Inge Lehmann er stort set ukendt i Danmark, selvom hendes forskning var banebrydende. Hun døde tilbage i 1993, 104 år gammel. Hun var 99 år, da hun skrev sin sidste videnskabelige artikel. I 1964 blev hun æresdoktor på Columbia University og modtog den geofysiske pris Bowie-medaljen som den første kvinde nogensinde. Der er rejst et monument af hende på Frue Plads ved siden af en buste af Niels Bohr. Dette monument fik hun først i 2017.

Jordens Indre er på Danmarksturné fra den 3. oktober til den 11. november 2019 og spiller på Hippodromen på Folketeatret fra den 15. oktober til den 15. december 2019.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her.

Previous articleOplev en stærk fortælling om længsel og trods i Mælkebøttereglementet
Next articleVendsyssel Teater har fået en unik åbning til en ny producent