Lauritzen-prisen, foto: Lauritzen Fonden
Foto: Lauritzen Fonden

Efter et vellykket jubilæumsprisarrangement i 2021 er Lauritzen Fonden igen klar til at uddele Danmarks ældste og største skuespilpris, Lauritzen-prisen. I år bliver det endnu engang den altid charmerende og virtuose skuespiller Pelle Emil Hebsgaard, der er vært ved aftenens prisuddeling. Det løber af stablen søndag den 18. september 2022 på Folketeatret i København.

Søndag den 18. september vil Lauritzen Fonden hylde Danmarks største og dygtigste aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik med priser på Folketeatret i København. Lauritzen-prisen fejrer og påskønner de personer, der både bagved og foran kameraerne og scenetæpperne ude i landet knokler for at gøre kunstneriske visioner til virkelighed, så vi andre kan lade os begejstre, underholde og overraskes.

Udover Lauritzen-prisen, som gives til henholdsvis en kvindelig og en mandlig skuespiller, uddeles der fem andre priser på dagen: Lauritzen Fondens Visionspris, Lauritzen Fondens Børne- og ungepris, Lauritzen Fondens Backstage-pris, Lauritzen Fondens Wauw-pris og Lauritzen Fondens Believe in you-pris. Skuespiller Pelle Emil Hebsgaard er aftenens vært, der fører publikum gennem en musikalsk og underholdende aften.

Om Lauritzen-prisen

Lauritzen-prisen er en pris, der går på tværs af scenekunsten, film og tv-dramatik. Den tildeles hvert år en mandlig og en kvindelig skuespiller, der har markeret sig med unikke skuespillerpræstationer på en dansk scene, på TV eller i film. Prisen har markeret sig som én af de absolut største skuespilpriser i Danmark og de to modtagere tildeles hver 250.000 skattefri kroner.

Prismodtagerne udvælges af en priskomité bestående af Lauritzen Fondens formand Jens Ditlev Lauritzen, CEO i Apple Tree Productions Piv Bernth, skuespilchef på Det Kongelige Teater Morten Kirkskov, repræsentant for Lauritzenslægten Jan Lauritzen, afdelingschef for Fiktion på Det Danske Filminstitut Marianne Moritzen, journalist og forfatter Me Lund, film/ Tv-anmelder på Politiken Kim Skotte, teaterchef på Folketeatret Kasper Wilton og dramaturg, manuskriptkonsulent og konceptudvikler Trine Wisbech.

Henkel-prisen blev oprindeligt indstiftet i 1965, men er siden 1993 kaldt Lauritzen-prisen og blevet markeret ved et årligt prisarrangement, der i de seneste år er foregået på Folketeatret i København. Sidste år gik Lauritzen-prisen til Anette Støvelbæk og Mikkel Boe Følsgaard. Tidligere modtagere tæller prominente navne som Preben Kristensen, Thure Lindhardt, Søren Malling, Sidse Babett Knudsen, Mads Mikkelsen, Ole Thestrup, Ulf Pilgaard, Nikolaj Lie Kaas, Danica Curcic, Jesper Langberg, Paprika Steen, Nicolas Bro, Trine Dyrholm, Søren Sætter-Lassen, Sofie Gråbøl, Malene Schwartz, Lisbeth Dahl, Lene Maria Christensen, Susse Wold, Ulla Henningsen, Kirsten Lehfeldt, Bodil Udsen, Ghita Nørby og ikke mindst Bodil Kjer, som var den allerførste modtager af Henkel-prisen i 1965.

Unges trivsel i fokus

Udover at støtte kulturen og skuespilkunsten arbejder Lauritzen Fonden også for at understøtte børn og unges trivsel og dannelse. Dette gøres gennem samarbejde, partnerskaber og støtte til sociale og almennyttige indsatser og projekter, der kan gøre en forskel i børn og unges liv og øge den sociale mobilitet.

Derfor vil Lauritzen Fonden igen sætte fokus på tre sociale projekter under prisarrangementet den 18. september. I år drejer det sig om Energi til hinanden, der er et samarbejde mellem Esbjerg kommune, Socialt Udviklingscenter (SUS) og Den Sociale Kapitalfond som skal bringe ny energi til unge i udsatte positioner som af forskellige årsager har svært ved at finde deres vej ind i uddannelse og arbejde. Aspiranterneder er en unik beskæftigelsesindsats, hvor et samarbejde mellem forskning, lokale kulturinstitutioner, private aktører og Helsingør Kommune skal bidrage til at nytænke beskæftigelsesindsatsen overfor kommunens udsatte unge. Endelig vil der også blive sat fokus på Ungdomsøens Giv-Et-År-koncept, som går ud på at understøtte unges samfundsengagement og udforske nye former for frivillighed.

Lauritzen-prisen finder sted på Folketeatret i København d. 18. september.

Tidligere artikelHvem skal vinde jubilæums-Teaterflisen 2022?
Næste artikelFANTOMTEATER – ny dansk dramatik i Ludvig Holbergs ånd