Litterær klassiker er endelig kommet til Broadway

FOTO © Broadway.com

Fredag d. 14. december var der premiere på den længeventede To Kill A Mockingbird. Det er første gang, at den Pulitzer-vindende bog fra 1960 bliver bragt til live på de skrå brædder. Harper Lees biografiske historie fra Alabama under Den Store Depression er i dag blevet printet i mere end 50 mio. eksemplarer på verdensplan. 

Det er The Newsroom-stjernen Jeff Daniels, der skal portrættere forsvarsadvokaten Atticus Finch. Da To Kill A Mockingbird blev filmatiseret i 1962, vandt Gregory Peck en Oscar for samme rolle. I de to andre bærende roller som Finchs børn kan publikum glæde sig til at opleve Celia Keenan-Bolger som Scout og Will Pullen som Jem. 

Det er den Oscar-vindende manuskriptforfatter Aaron Sorkin, der har tilpasset bogen til scenen. I 2011 vandt han en Oscar for sit manuskript til The Social Network. Han har også tidligere vundet sin Emmy for sit arbejde på den yderst populære tv-serie The West Wing. En serie som Jeff Daniels i øvrigt havde hovedrollen i. 

Sagsøgt for omskrivning

Salen i The Shubert Theatre i New York var fyldt til randen, da To Kill A Mockingbird havde premiere i fredags. Oprah Winfrey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Spike Lee, Samuel L. Jackson, Jon Hamm, Bernadette Peters og Tina Fey var bare nogle af de stjerner, der ville opleve adaptionen, som nogle af de første. 

Den store opbakning var tiltrængt, da producenterne af forestillingen blev sagsøgt af Harper Lees forlag og efterladte i marts 2018. Sagsmålet var på baggrund af for store forskelle mellem bogen og manuskriptet. Historien er dog også blevet omskrevet en del, da producerne bag teaterstykket ville gøre fortællingen fra 1930’erne relevant i 2018.

Producer Scott Rudin udtalte til New York Times: “Jeg kan og vil ikke vise et stykke, der føles som det årstal det er skrevet i, i forhold til dets politik om race. Det vil ikke være af nogens interesse”. 

Dog er den grundlæggende historie, der handler om raceforskelle i de sydamerikanske stater, stadig enormt aktuel. Især i bakspejlet af de sidste mange års protester for afroamerikanerne, som den nationale bevægelse Black Lives Matter, er opstået af og stået i spidsen for. 

To Kill A Mockingbird kan opleves helt indtil d. 7 juli 2019, og du kan købe billetterne her. 

Previous articleDen store fortællerfinale: Kom til GRAND SLAM i aften
Next articleDen ikoniske fællesbog FRIT FLET bliver til scenekunst