Løsrivelsen: En fremtidsforestilling om Rigsfællesskabets sidste dag

Foto: Søren Meisner

Teater Katapult slår i september dørene op for teater- og performancekollektivet PARADOX, når LØSRIVELSEN får premiere den 13. september. Den fremtidsbeskuende science-fiction-forestilling handler om en fiktiv dag i 2033, hvor Grønland og Færøerne løsriver sig fra Danmark.

Centralt i LØSRIVELSEN står tre kvindelige studieværter i hver sit Tv-studie. De skal hver især kommentere og styre denne uventede dag fra tidlig morgen til sen aften.

Kvinderne sidder i hver sin ende af Rigsfællesskabet og mødes aldrig. De deler alle skæbne i dét øjeblik, teknikken invaderes af en kolonial dæmon, der får tiden til at gå i opløsning. Det tekniske problem bringer de medvirkende langt tilbage i tiden til en proces, som ingen levende kan kontrollere.

Et dystopisk mareridt

LØSRIVELSEN skruer tiden frem til 2033, hvor løsrivelses-processen markeres officielt. Mennesker på alle niveauer i samfundet er involveret i denne dags praktiske afvikling. Der opstår et dystopisk mareridt mellem de tre lande, hvorfor der kommer særlige følelser i spil, nu da verdens sidste kolonimagt endelig giver slip.

Forestillingen zoomer helt ind i menneskers drømme, frygt og dilemmaer og helt ud i det brede format i en art filmisk, magisk realisme. Det er visuelt og samtidigt intimt fortælleteater om et emne, som optager mange mennesker i Grønland, Færøerne og Danmark.

Foto: Søren Meisner

En rest af kolonitiden

Teater- og performancekollektivet PARADOX består af kunstnere fra hele norden. De undersøger således hvilke følelser der ligger bag ønsket om selvstændighed, og hvad den såkaldte løsrivelse vil komme til at betyde – både for den enkelte og for landenes selvforståelse. Der er muligvis ikke mange i Danmark der tænker over, hvordan en evt. løsrivelse vil påvirke den danske identitet/rolle i verden.

I Grønland og Færøerne er Rigsfællesskabet anderledes konkret. Her har man ikke den luksus at kunne fortrænge det. Man mindes det hver dag. Rigsfællesskabet er en rest af kolonitiden, som udover at være administrativt forældet også er en påmindelse om et dansk overherredømme i Arktis. Samtidigt er der tætte og kærlige bånd mellem de tre lande –  et paradoks!

LØSRIVELSEN får premiere på Teater Katapult i Aarhus den 13. september.

Læs mere om forestillingen og find billetter her

Previous articleHjælp instruktør Christian Lollike med at skrive nyt teaterstykke om folkeskolen
Next articleGår PLATT-FORM for langt i deres nyeste show?