Lydforestilling om verdenssproget engelsk

Grafik: Pulsk Ravn

Enhver kan tale engelsk. Men hvad ville det engelske sprog sige, hvis det kunne fortælle sin egen historie? English Speakers er en lydforestilling om verdenssproget engelsk med manuskript og lydkoreografi af Sara Hamming og musik af Anja Jacobsen og Lil Lacy. Forestillingen kan opleves den 16. til 18. september 2021Skuespilhusets Lille scene.

En tidsrejse gennem det engelske sprog 

English Speakers performes af højttalere og består af kompositioner udelukkende skabt af stemmer. I Sara Hammings lydkoreografi placeres publikum i midten af en cirkulær akustik, der filosoferer over sprog i tid og rum. I et mangefacetteret lyddesign udforskes ti engelske ord gennem lyd, musik, tale, poesi, sprogforskning og historie.

Publikum bliver tiltalt af en navnløs og kropsløs fortæller: Et sprog og en hovedperson i en stemme. En krydsning mellem en seerske og en feministisk filolog. Hun tager lytteren med på en idiosynkratisk tidsrejse gennem det engelske sprog, der slynger sig gennem idéer om oprindelse, indflydelse, skabelse og ødelæggelse.

Kor af stemmer

Sammen med et kor af stemmer fortæller hun om verdensbilleder som det engelske sprog har malet: Idylliske britiske landskaber, middelaldermystiks tåge, senkapitalistiske drømmekøkkener. Fortælleren forsøger at huske sin egen begyndelse. Men spørgsmålene melder sig. Er der bare én historie? Kan man filtre sprog fri af hinanden? Kan man filtre sprog og verden fri af hinanden? Hvor meget af engelsk er norrønt? Og er sprog overhovedet knyttet til sted?

Efterhånden som fortællingen skrider frem, bliver hun afbrudt og forstyrret, af et kor af piger der er trætte af hendes historie, af Googles algoritmesprog og ikke mindst af sin egen glemsomhed.

English Speakers er en performativ lydlig rejse gennem lingvistiske strukturer og poetiske og musikalske genrer knyttet til det engelske sprog. Disse danner forlæg for den 70 minutter lange nykomposition, der sammenfletter tale og sang. Således kan lytteren både opleve verbalbøjnings-R&B og skønsang om et skældsord.

Perfomanceskaber Sara Hamming

Værket er blevet til i tæt samarbejde mellem performanceskaber Sara Hamming – der har gjort sig bemærket med sine filosofiske koblinger mellem sprog og iscenesættelse – og de to prisvindende komponister Anja Jacobsen og Lil Lacy.

“Publikum vil i English Speakers kunne høre sproghistorisk korrekte eksempler på tidligere stadier af engelsk indspillet i studiet under vejledning af sproghistoriker Seán Vrieland fra Københavns Universitet. Den avancerede akustik er programmeret af Cato Langnes fra Notam – Norsk senter for teknologi i kunst og musik, som sammen med Inter Arts Center i Malmö har co-produceret English Speakers.” Fortæller: Sue Hansen-Styles

Stærkt samarbejde

Forestillingen spiller som en del af K:Selekt. K:Selekt er et samarbejde mellem Det kongelige Teater og Statens Kunstfond om at styrke udviklingen på tværs af strukturer, genrer og til gensidig inspiration i det danske scenekunstmiljø.

Læs mere og køb billetter her

 

Previous articleDet Fynske Dansekompagni gæster Dansekapellet
Next articleOdense Teater laver podcast om 9/11