MIT NAVN ER GRETA får verdenspremiere på Aveny-T

Mit navn er Greta
Karla Løkke debuterer i rollen som Clara, der tager ud på en rejse for at blive som sit største idol, Greta Thunberg. Foto: Emil Rostrup

Efter coronanedlukning genåbner Aveny-T i co-produktion med Black Box Theatre og Vejle Musikteater med verdenspremiere på forestillingen MIT NAVN ER GRETA, der spiller fra den 6. maj – 20. maj på Aveny-T på Frederiksberg.

Som det første teater i verden har Aveny-T fået lov til at skabe en forestilling om den verdenskendte klimaaktivist og Nobelpris nominerede Greta Thunberg.

Kunsten, kulturen og klimaet

MIT NAVN ER GRETA er et eventyr om pigen Clara, der bekymrer sig om klimaet og ønsker at være som den 17-årige klimaaktivist Greta Thunberg. Vi følger Clara på hendes rejse, hvor hun bl.a. møder den franske helgeninde Jeanne D’Arc, og besøger magtens elite i Davos. Alt sammen for at blive klogere på Greta Thunberg, på klimakrisen og på hvorfor Greta Thunberg er blevet symbolet på den fælles klimakamp.

MIT NAVN ER GRETA er en forestilling om et nyt ungdomsoprør, der har sat klimaforandringerne på dagsordenen i hele verden. Et oprør, som Aveny-T også ønsker at bidrage til:

”I Aveny-Ts ambition om at blive en nationalscene for unge er dette et kæmpe skridt. Kampen for klimaet og en grøn omstilling er så meget de unges kamp. Kunsten og kulturen har også et ansvar i at bidrage til forandring. At kunne skabe en forestilling, der taler direkte til unge, deres liv og fremtid, ja på alle måde inddrager dem, er en fantastisk mulighed at få” siger teaterchef Jon Stephensen

Helt nyt ungt hold

Rollen som Clara spilles af 23-årige Karla Løkke, der blev færdiguddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i sommers. Hun får dermed sin professionelle debut i denne forestilling.

Forestillingen iscenesættes af Emil Rostrup og skrives af William Lippert, som også begge blev færdige i sommers på henholdsvis instruktørlinjen og dramatikeruddannelsen fra Den Danske Scenekunstskole. Jon Stephensen skaber scenografien.

”At undersøge et levende ikon, der på under et år næsten har fået status som en af de store profeter, finder jeg vildt interessant. Hvorfor er det et ungt menneske på 15 år, der kan tale så direkte til os og vores samvittighed? Hvad fortæller det om os, vores samfund og om ikonet Greta Thunberg?”, udtaler Emil Rostrup.

Klimavenlig forestilling

Forestillingen er bygget op, så den i sin konstruktion er i overensstemmelse med sit eget budskab: Scenografien og kostumerne bliver af genbrug. Der bliver henstillet til alle ansatte på teatret i prøve- og spilleperioden på at omstille sig mest bæredygtigt. Hvad kan den enkelte gøre på sit område, så vi lever op til det, vi vil med forestillingen: at påvirke til en grønnere omstilling.

”Det handler om at være ægte overfor os selv og de unge, vi vil i tale med.” siger Jon Stephensen.

Greta Thunberg har personligt givet tilladelse til forestillingen. Aftalen er indgået med hende og hendes familie og gælder opførelser i hele verden, samt brug af hendes legendariske taler. Det er ambitionen at få forestillingen videre ud i verden, hvilket nu er muliggjort med Greta Thunbergs accept.

Greta Thunberg – Fra skoleelev til Nobel Fredspris nominering

På kun to år har den 17-årige svenske Greta Thunberg taget turen fra ukendt skoleelev til verdensberømmelse. Hun var nomineret til Nobels Fredspris og har modtaget Amnesty Internationals fornemmeste menneskerettighedspris. Sidste år var hun modtager af Nordisk Råds Miljøpris – dog uden at ville modtage den med begrundelsen, at kloden ikke har brug for priser, men handling.

2 procent af forestillingens indtægter går i øvrigt til The Greta Thunberg and Beata Ernman Foundation.

MIT NAVN ER GRETA vises på Aventy-T fra den 6. – 20. maj

Læse mere her

Previous articleZINKDRENGENE: fortællinger fra den sovjetiske krig i Afghanistan
Next articleHusets Teater har ansat nyt ledende makkerpar