Foto: Zarko Ivetic / Grafik: Jesper Gregers

En ung piges begær fyldt med ensomhed, sadomasochistiske fantasier og skam, er hovedtemaerne i forestillingen MØRKT FORÅR på Betty Nansen Teatret. Forestillingen er en dyster coming of age-historie baseret på kultforfatteren Unica Zürns roman fra 1969.

I MØRKT FORÅR kombineres skuespil, dans og et nykomponeret lydunivers af Lydmor i en ny teaterform, hvor kroppe, musik og ord, sammen og ligestillet undersøger, hvordan en ung kvindes begær kommer til udtryk? Og hvad sker der med et ungt menneske, når det mørke, der omgiver hende, begynder at bebo hende?

En ung pige i Berlin

I forestillingen møder publikum en ung pige, der vokser op i efterkrigstidens Berlin med en fraværende far og et anstrengt forhold til sin mor. En række vold­somme begivenheder medfører en brutal og tidlig afslutning på barndommen. I et forsøg på at flygte fra sit klaustrofobiske barndomshjem forsøger pigen, at stille sin længsel gennem en grænseløs seksuel appetit.

Uden skam, og med stor vildskab, forfører hun os bestialsk triumferende ind i sin flugt fra sit klaustrofobiske barndomshjem og fortæller os sin historie fra en voldsom, indre forestillingsverden.

Hun har et rigt indre liv og en grådig længsel efter at frigøre sig selv, men hun får hele tiden at vide, at hendes begær er forkert. Det tror jeg, er en velkendt erfaring for mange unge kvinder, at vores begær på den ene eller anden måde forbindes med skam, siger instruktør Amanda Ginman.

En kultforfatter

Forestillingen er baseret på romanen af samme navn fra 1969 skrevet af den tyske kultforfatter Unica Zürn, der tog sit eget liv året efter udgivelsen. Bogen udkom på dansk i 2015 med forord af Olga Ravn. Men romanens tematikker om begær, ensomhed og selvdestruktivitet er evigt aktuelle:

Det er en dyster fortælling, fordi man kommer helt ind i en ung piges mørke. Forestillingen udforsker hendes længsler og fantasier, som er meget voldsomme. Hun vil livet fuldt ud, og søger mørke, død og de store følelser. Hun har en stor kamp mellem hendes indre forestillingsverden og den ydre verden. Det er dystert, men også dragende og visuelt smukt, siger Mathilde Arcel, der spiller den unge pige i forestillingen, og fortsætter:

Det er et vildt værk, fordi det tør skildre en helt ung piges spirende seksualitet, som andet end uskyldig. Men selv om hovedrollen er en voldsom karakter, så håber jeg, at alle, der ind i mellem føler, at de er for meget, vil kunne spejle sig i stykket.

MØRKT FORÅR er således en fortælling om at slynge sig mod verden, være i krig med sine egne dæmoner og forsøget på at mætte en grådig længsel.

Bagom forestillingen

Hør instruktør Amanda Ginman og skuespiller Mathilde Arcel fortælle om forestillingen i videoen herunder.

MØRKT FORÅR får premiere den 8. september på Betty Nansen Teatret.

Læs mere om forestillingen her

Tidligere artikelHøjaktuel børneforestilling om normer og fordomme
Næste artikelKatja Kabanova: Forbudt kærlighed, drømmen om frihed og konsekvenserne af livets svære valg.