NÆSEN får premiere på Det Kongelige Teater

Foto: Det Kongelige Teater

Fra den 1. maj til 2. juni kan du opleve NÆSEN. Det er en grotesk og aktuel opera, der er skrevet af Dmitrij Sjostakovitj i 1928. Som kun 22-årig skrev han dette geniale værk, som hurtigt blev taget af plakaten, da det gik imod Stalins kulturelle ideal. I dette værk bryder Sjostakovitj alle regler i operahåndbogen. Selv når han har brugt de velkendte musikalske rammer for genren, formår han alligevel at vende det hele på hovedet. Dette ses for eksempel i hans kanon, hvor han bruger otte kontrabasser og et mellemspil for 10 ustemte slagtøjsinstrumenter.

Næsen tager på eventyr

Operaen er baseret på en den satiriske og systemkritiske novelle af Nikolaj Gogol. Vores hovedperson opdager en morgen en næse i sin morgenmad, som er stukket fra sin ejermand. Det bliver begyndelsen på et hæsblæsende eventyr. Næsen er vanvittig og fuld af absurde indfald. Ejermanden vikles nu ind i en kamp mod næsen og et myndighedsbureakrati. På grund af den groteske problemstilling ender myndighedsbureakratiet også med at bryde sammen.
NÆSEN er en fortællingen et mørkt, grotesk og voldsomt mareridt i et korrupt klassesamfund, hvor lovløshed og politivold hersker.

Àlex Ollé er instruktøren bag operaen, og han bliver akkompagneret af nogle af de dygtigste operasangere, Det Kongelige Teater kan tilbyde. rollerne som den opportunistiske bureaukrat Kovaljov, der på barskeste vis mister sin næse og samtidig sin samfundsstatus, og hans alter-ego, Næsen, synges af to af Den Kongelige Operas mest karismatiske solister barytonen Palle Knudsen og tenoren Gert Henning-Jensen. De får hjælp af

Previous articleKulturpulsen med ny kultur til dit forår
Next articleMusikalsk opgør med individualismen på Teater Katapult