IKEA - Kærlighed efter lukketid
foto: Rumle Skafte

Et fletværk af fire af Nordens største dramatikere portrætterer den umulige kærlighed i nyt samarbejde mellem Aarhus Teater og IKEA Aarhus, hvor publikum får en sært dragende mulighed for at opleve IKEA After Dark. Mette Døssing er kvinden, der dumper ned midt i væld af de mest ikoniske kærlighedsscener. KÆRLIGHED EFTER LUKKETID havde urpremiere den 20. maj og er en del af UDFLUGTEN Aarhus Teater.

IKEA after dark

Som del af UDFLUGTEN rykker Aarhus Teater ind i IKEA Aarhus’ butiksudstilling efter lukketid. KÆRLIGHED EFTER LUKKETID handler om en kvinde, der, forhutlet af kærlighed, forvilder sig ind i et varehus, og som derefter dumper ned i ikoniske kærlighedsscener fra en række af Nordens største dramatikere. Den kvindelige hovedrolle spilles af Mette Døssing – som rød tråd, som kvinde alene i verden – og for hvert parforhold, hun er en del af, udlever hun en ny kærlighedsdrøm i et nyt livsforløb: fx Nora i Henrik Ibsens Et dukkehjem eller Agnes i August Strindbergs Et drømmespil.

Et barn binder de enkelte scener i de forskellige rum sammen og leder publikum på en guidet tur gennem IKEA. Publikum sidder på fremstillede klapstole og i de dele af udstillingens møbler, der ikke indgår i selve scenografien i de enkelte rum. Forestillingen udgøres af denne rejse gennem huset, hvor publikum får glimt af scener fra parforholdets forskellige sider på forskellige stadier til forskellige tider.

IKEA-testen

Selve turen i IKEA er som et parforhold. Man træder ind, fordi man synes man mangler et par småting i sit liv – og ender med at gå all in. Man vil efterligne IKEAs stuer, køkkener eller soveværelser, men ender som regel med en lidt utilfredsstillende kopi. Man kigger på de andres indkøb og tænker, at man vil have det samme, men det bliver aldrig helt, som man drømte om.

Nu spilles der teater i de rum, der er designet til at vi skal forestille os, hvordan det ville være at bo i: at lave mad i, sove i, slappe af i, arbejde i, skændes i, elske i – at leve i. Teatret knyttes på den måde til vores egne liv med IKEA som det ultimativt relaterbare hverdagssymbol: alle har IKEA derhjemme; på en måde bor eller har vi alle boet der

Det er ikke for ingenting, at man taler om IKEA-testen som den ultimative prøvelse af et parforholds styrke. I KÆRLIGHED EFTER LUKKETID vendes og drejes og undersøges parforholdet fra enhver vinkel. Manuskriptet er sammensat af et udvalg af de største kærlighedsscener fra stykker af August Strindberg, Henrik Ibsen, Ingmar Bergman og Lars Norén. Iscenesat i IKEA er det som at møde kærlighedshistorierne hjemme hos os selv

KÆRLIGHED EFTER LUKKETID er til syvende og sidst en forestilling om alle de umulige idealer og forventninger, vi tager med ind i kærlighedsrelationer. Om at de fleste af os i virkeligheden er meget mere konventionelle i parforhold, end vi tror. Og om at drømme om en modstandsløs kærlighed, der ikke eksisterer.

Nøglefigurer

Line Paulsen, der instruerede Pagten på Aarhus Teater og Friheden i Tivoli Friheden, sætter i scene i IKEAs scenografi, mens husscenograf David Gehrt kreerer kostumer til Aarhus Teaters skuespillere og sørger for, at mødet mellem udstilling og scenerum går op i en højere enhed. Ensembleskuespillerne Anne Plauborg, Christian Hetland og Mette Døssing tegner sammen med Simon Kongsted parforholdets forskellige figurer.

Tidligere artikelTHE WAVE OF SHIT indtager Husets Teater
Næste artikelMusikteatret melder klar til udendørskoncerter