Credit: Emilia Therese

Fra 2021 er Sort/Hvid udnævnt af Statens Kunstfond til scene for musikdramatik. Over de næste fire år vil teatret være et mødested for dem, der vil tage musikdramatikken på helt nye veje. Med et open call inviterer teatret lige nu kunstnere på tværs af discipliner til at være med til at skabe det store åbningsprogram.

”Som scene for musikdramatik vil Sort/Hvid være et sted, hvor publikum kan opleve alt fra aktivistisk opera til dødsmetallisk dukketeater. Her skal vi bryde grænserne for, hvad musik og scenekunst kan sammen. Det skal ske i samarbejde med et væld af musikinteresserede kunstnere fra hele Danmark og udlandet. Sort/Hvid vil være et mødested for dem, der vil udvikle og undersøge, hvad musikdramatik kan være. Vi har netop sendt et open call ud til vores åbningsprogram i efteråret 2021, og vi glæder os rigtigt meget til at komme i kontakt med en masse nye kunstnere med forskellige baggrunde,” siger Christian Lollike, kunstnerisk direktør på Sort/Hvid.

Statens Kunstfond har udvalgt Sort/Hvid til scene for musikdramatisk udvikling i perioden 2021-2024. I det tidsrum vil Sort/Hvid være centrum for musikalske værker på tværs af form og genrer, der udvikler rammerne for musikdramatik. Hver sæson vil de præsentere mindst to musikdramatiske forestillinger samt en række andre formater, koncerter og workshops. Publikum lukkes første gang inden for med et åbningsprogram over flere uger i efteråret 2021. Det er til dette, at Sort/Hvid lige nu inviterer kunstnere til at byde ind med ambitiøse værker, hvoraf otte vil blive udvalgt og produceret.

Samarbejde er i højsædet
”Hvad kan der ske, hvis en guitarist og en arkitekt samarbejder? Hvilken rumlig musikalsk oplevelse kunne der komme ud af det? Det er centralt for Sort/Hvid at indgå i samarbejder med et væld af forskellige kunstnere og fagligheder – både i Danmark og internationalt – for at samle de bedste kompetencer til at udvikle nye banebrydende musikdramatiske værker,” siger Christian Lollike.

Til at udforske den musikalske verden har Sort/Hvid engageret et kunstnerisk råd. Det består indtil videre af fire profiler fra musik- og teaterbranchen: Den klassiske komponist Louise Alenius, Scenograf Franciska Zahle, operaentusiast og instruktør Johan Klint Sandberg og teaterdirektør på Aarhus Teater Trine Holm Thomsen. Med vejledning fra det kunstneriske råd vil Sort/Hvid skabe samarbejder med aktører på tværs af teater- og musikbrancherne i hele landet og internationalt – kunstnere, orkestre, ensembler, festivaler, organisationer og netværk. Derudover vil vi løbende facilitere eksperimenter, residencies, workshops og videndeling.

Sort/Hvid som scene for musikdramatik er en ambitiøs satsning på udvikling af musikalsk scenekunst. Her bliver sat midler og tid af til kunstneriske eksperimenter, der bringer musikdramatikken ind fremtiden.

Tidligere artikelOpera Hedeland udvider med digitale forestillinger i ny aftale med Slots- og Kulturstyrelsen
Næste artikelVerdenspremiere på MIT NAVN ER GRETHA rykkes