Ny teateroplevelse midt i Nationalpark Vadehavet

Foto: Jens Karsten Jørgensen

Flod eller ebbe, vindstille eller stormflod. Nu kan man komme gratis i teateret, lige når det passer den enkelte – lige midt i Nationalpark Vadehavet. Et nyt koncept kombinerer teater, natur og bevægelse. Alt, det kræver, er en mobiltelefon, høretelefoner og lyst til en oplevelse ud over det sædvanlige.

Titlen på den første forestilling i Det Åbne Lydteater kommer fra nordfrisernes kælenavn for Vadehavet, BLANKE HANS. Det Åbne Lydteater giver alle mulighed for at opleve Nationalpark Vadehavet på en helt ny måde. Nu kan man gå i teatret med Vadehavet som kulisse. Lige når det passer den enkelte og i det tempo, man foretrækker. Mandag den 29. august 2022 er der premiere på Det Åbne Lydteater, en gratis kulturoplevelse i det fri, som kombinerer teater, natur og bevægelse i et helt nyt tilbud. Forestillingen starter ved Vadehavscentret og bugter sig fire kilometer gennem det flade landskab. Lydteateret afspilles undervejs i tilhørerens medbragte høretelefoner og leder både gennem skov, marsk, hen over diget og ned til vandet.

Om forestillingen

Forestillingen kan opleves 24/7, hele året rundt. Det er en teaterforestilling og en naturoplevelse. Det glæder mig, at vi med denne første forestilling kan kombinere de tre og give både borgere og turister nye oplevelser. Det Åbne Lydteater viser, at vi i Esbjerg Kommune har både modet og evnerne til at tænke nyt og skabe oplevelser, der er ud over det sædvanlige, siger formand for Kultur & Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, Jakob Lose. BLANKE HANS, titlen på den første forestilling i Det Åbne Lydteater kommer fra nordfrisernes kælenavn for Vadehavet, Blanke Hans. Forestillingen er skabt i et enestående og kreativt samarbejde, hvor Vadehavscentret har delt ud af sin store viden om området, mens Teater Katapult og AudioMove har haft ansvaret for de dramaturgiske og tekniske dele af forestillingen. Hovedrollerne indtages af to skuespillere, Sonja Richter og Kurt Ravn, mens ansvaret for forestillingens lydkulisser har været i hænderne på en af Danmarks bedste lyddesignere, Peter Albrechtsen. Resultatet er en medrivende og tankevækkende forestilling, bygget over Vadehavets historier, potentialer og udfordringer. En æstetisk teateroplevelse i lyd fra allerøverste hylde.

Historien

I forestillingen møder man Charlotte, der er vendt tilbage til Vadehavet, hvor hendes elskede morfar boede. Han var marsklandmand, og gennem ham lærte hun alt om livet på kanten – mellem ebbe og flod, mellem vade og marsk, mellem liv og død. Charlotte har været væk fra Vadehavet i mange år og er nu vendt tilbage i håb om igen at komme tættere på den natur, hun var så stærkt knyttet til, da hun var barn. Som marsklandmand havde Charlottes morfar en stor forståelse for naturen og dens luner, og på de mange gåture i landskabet fik Charlotte et tæt forhold til området. Men Charlotte husker også, hvordan de allerede dengang var uenige om, hvorvidt naturen blot skal indordne sig vores kultur. BLANKE HANS er på én gang et rørende gensyn med Vadehavet, men også en fortælling, som peger på den aktuelle klimadebat og dermed fremtidige udfordringer. Forestillingen er tilgængelig på dansk, tysk og engelsk og varer cirka 1,5 time.

Fortællingen kan hentes via appen Useeum, når man er ved Vadehavscentret. Interesserede kan læse mere ved at klikke her.

Previous articleBerlinerstemning i forestillingen BERGHAIN på Teater Katapult
Next articleMarianne Klint udnævnt til ny teaterdirektør på Aveny-T