Foto: Katrina Bugaj

Lørdag den 21. maj har forestillingen Hr. X premiere på Teater Får302 og spiller som en del af CPH STAGE. Her stiller forestillingen skarpt på hjemmeplejen og arbejdspresset i den offentlige sundhedssektor. Forestillingen Hr.X omhandler den forjagede sundhedsplejer og ansigtsløse patienter, der bare er navne, der skal krydses af på en liste. Den er skabt af kompagniet Out of Balanz efter tekst af Harald Voetmann, og med musik af Bebe Risenfors.

Hr. X inviterer Out of Balanz publikum med på en sort humoristisk og musikalsk rejse, der fører os ind i et univers fuld af mørk poetisk skønhed og brutal humor. Forestillingen er baseret på interviews og samtaler med sygeplejersker. Og det er særligt én sygeplejerskes personlige erfaringer i hjemmeplejen, som forestillingens tekst er bygget op omkring. Sygeplejersken har delt sine erfaringer fra en travl hverdag fyldt med flere patienter end der er tid til at tilse og den udbrændthed, der med tiden opstår.

Alle navne i forestillingen er ændret. Nogle karakterer er sammensatte eller fortolkede versioner fra interviewmaterialet. Nogle scenarier er fortættet og andre er konsolideret og dramatiseret.

Fokus på stress og omsorgstræthed

Med Hr. X, sætter Out of Balanz fokus på stress og omsorg. I næsten 100 år har politikere verden over, set på de nordiske lande som modelnationer. Danmark er i flere omgange blevet udnævnt til at være verdens lykkeligste land, men er grebet om lykken, ved at glide ud af vores hænder? Og hvad sker der med et samfund, når systemet spænder ben for dem, der ønsker at drage omsorg for andre? Katrina Bugaj og Troels Hagen Findsen fortæller:

”Vi vil gerne give publikum et indblik i, hvad arbejdet som sygeplejerske kan indebære. Vi vil have dem til at grine. Vi ønsker, at de skal reflektere, tænke over og overveje, hvem der vil være der til at tage sig af dem og deres aldrende familie og venner, hvis vi som samfund ikke sørger for at støtte de ansatte i sundhedsvæsenet og deres arbejdsvilkår?”

Om Kompagniet

Out of Balanz er et prisbelønnet, internationalt scenekunstensemble med base i København under ledelse af instruktør Katrina Bugaj og performer Troels Hagen Findsen. De skaber scenekunstprojekter, der behandler nutidige problematikker, og er tidligere blevet nævnt i det prestigefyldte amerikanske magasin Backstage som et af de mest innovative fysiske scenekunstensembler i verden. De har turneret i 18 forskellige lande i Europa, Nord Amerika og Asien.

Teksten til forestillingen er skrevet af forfatter Harald Voetmann. Han debuterede i 2000 og i 2010 udgav han sin første roman, VÅGEN, som blev både nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og Montanas Litteraturpris.

Hr. X spiller fra den 21. maj til den 4. juni på Teater Får302. Køb billetter til forestillingen her.

Tidligere artikelOdense Teater præsenterer William Shakespeares “War of the Roses”
Næste artikelEt måltid, der selv har givet samtykke