Nyd scenekunst, kunst og kultur fra sofaen: Se med her!

Intet slår den gode teateroplevelse, men i øjeblikket må vi finde gode alternativer, når det røde tæppe ikke går på landets scener.

Derfor har vi fundet frem til forskellige scenekunst, kunst-og kulturoplevelser, som du kan se lige fra din sofa i stuen. Her kan du finde alt fra teaterklassikere til moderne dokumentarer.

Vi starter med de vaskeægte klassikere. I DR’s arkiv, Bonanza, kan man finde optagelser af flere forskellige storslåede opsætninger af teater og opera. Her finder man blandt andre Holger Drachmann og P. E. Lange-Müllers eventyrkomedie, Der Var Engang, opført af Det Kongelige Teater i Dyrehaven i 1998. Her er der mulighed for at nyde udendørsteater lige midt i din stue. På Bonanza kan du også finde optagelser af Det Kongelige Teaters opsætning af Johan Ludvig Heibergs Elverhøj i Dyrehaven.

En tur på museum kan også friste

Her er der heldigvis gode råd at hente. Eremitagen i Sankt Petersborg er et af verdens førende kunstmuseer og også et af de smukkeste – en del af museet er det verdenskendte Vinterpalads. Det er nu muligt at besøge det prægtige og pompøse museum på trods af rejseforbud og Covid-19. Den 9. marts offentliggjorde museet i samarbejde med Apple en 5 timer og 20 minutters tour af Eremitagen. Det er også selv samme video, som er at finde i toppen af denne artikel. Skulle den 5 timer og 20 minutters fulde tour være rigeligt nok, så er der mulighed for at hoppe til de forskellige highlights i videoen som f.eks. den flotte samling af Rembrandt eller Eremitage Teatrets moderne ballet.

En anden mulighed er at tage til Bilbao fra sofaen og udforske Guggenheim Museum Bilbao gennem 360˚ Street View Tours. Her kan du med mus og pil “gå” rundt i museets forskellige rum og ikke mindst nyde udsigten fra museets terrasser.

Dramatiske dokumentarer

Vender vi snuden tilbage mod Danmark, så har Mungo Parks egen Dramadronning, teaterdirektør Anna Malzer, fået sin egen dokumentarserie på DR. Her kan man få et unikt indblik i udfordringerne og forventningerne, der er forbundet med en lederstilling indenfor teaterverdenen – i særdeleshed for en 27-årig, der er klar til at gøre op med gamle normer og vaner.

Ballettens verden har også af flere omgange givet anledning til at blive portrætteret. Den benhårde træning og struktur, der er hverdag for de disciplinerede dansere på balletscenerne landet over, er ikke barnemad. Ikke desto mindre er det allerede fra barnsben, at træningen til balletdanser begynder. Det giver dokumentarserierne Barn af Balletten på TV2 og I Forreste Række på DRTV et unikt indblik i.

Følg musikken

Det Kongelige Teater har før bevæget sig ud i uvante omgivelser for at komme tættere på publikum. Det er der heldigvis kommet en dokumentarserie ud af, der følger fem kapelmusikere og to operasangere rundt til forskellige pop up-koncerter i Danmark. Det Kongelige Teater på Pop Up Tour følger musikken rundt i forskellige afkroge af Danmark og dansk erhvervsliv i et forsøg på at svare på spørgsmål som: ”Er musikken for alle?” og ”Hvordan rører man publikum?”. Tag med på tur – du vil ikke fortryde den underholdende, rørende og overraskende rejse.

Improvisationsteater på TV

I sidste forslag til underholdning indendørs bevæger vi os tilbage i tiden, ligesom der, hvor vi startede i guiden her. I 1999 gik, hvad der må siges at være improvisationsteater, over skærmene hjemme i de danske stuer og blev til en ganske ægte succes. Se eller gense Casper og Madrilaftalen, der lader kreativitet og pludselige indskydelser agere det uskrevne manuskript, når stand up-komik og skuespil udfolder sig på din skærm. Alle afsnit ligger på DR’s arkivtjeneste, Bonanza.

God fornøjelse!

Previous articleTrodser Corona: Det Kongelige Teaters kunstnere optræder på ny hjemmeside
Next articleFredericia Teater konkurs – uvished om Shu-bi-dua musicals skæbne