Nyhavns små teatre byder på intime oplevelser i sæson 19/20

Bådteatret
Bådteatret i Nyhavn © Bådteatret

I og omkring Nyhavn i København ligger to mindre teatre i smørhullet mellem Det Kongelige Teaters Gamle Scene og Skuespilhuset. FÅR302 og Bådteatret fylder måske ikke meget, men lykkes man med at bane sig vej mellem fotograferende, øldrikkende og trafikforvirrede turister, er der masser af oplevelser at finde på de to små teaterscener. I det følgende vil vi forsøge at give et overblik over nogle af de oplevelser, de to teatre i Nyhavn kan tilbyde i den kommende sæson 19/20.

Anmelderrost voksendukketeater på Bådteatret

Den kommende sæson på Bådteatret byder på to egenproduktioner og en række gæstespil. Til oktober 2019 er der repremiere på den anmelderroste og egenproducerede forestilling Jernring, der første gang spillede på teatret tilbage i 2015.

Jernring tager udgangspunkt i komponisten Dmitri Dmitriyevich Shostakovichs 7. symfoni. Symfonien kaldes også Leningrad Symfonien og er skabt under et tysk bombardement af den russiske by Leningrad i 1941. Bombardementet kostede 750.000 mennesker døden og opfattes som én af verdenshistoriens største krigsforbrydelser. Med symfonien som bagggrund fortæller Jernring en poetisk, sanselig historie om en familie i Leningrad under belejringen. Publikum kan se frem til et bombardement af sanselige, groteske og rørende billeder bl.a. med Stalin som poledanser og døden i groteske skikkelser. Forestillingen spiller i perioden 26. oktober – 5. november 2019.

I perioden umiddelbart op til repremieren på Jernring kommer Pernille Garde Stage Art forbi Bådteatret med danseforestillingen Leas rum. Den er baseret på virkeligheden og er fortællingen om, hvad det gør ved et menneskes eksistens, at opleve seksuelle overgreb som barn. At være fuldstændig alene, truet til tavshed, faret vild i sit traume. Om skam, skyld og angst. Leas rum spiller i perioden 4.- 17. oktober 2019.

Scavenius spiller på Bådteatret i 2020 © Bådteatret

I starten af sommeren næste år byder teatret på sæsonens anden egenproduktion, når Scavenius får premiere. Kristian Halken spiller titelrollen i det historiske drama om manden, der indgik samarbejde med den tyske værnemagt under 2. verdenskrig og dermed bragte danskerne sikkert igennem. Bådteatret beskriver selv forestillingen som “et drama af shakespeareske dimensioner”, hvor vi følger hans kamp i grænselandet imellem moral, fornuft og følelse. Vi mærker klingens skarphed fra hans fjender, og vi våger over ham i hans søvnløse nætter. Forestillingen spiller i perioden 25. maj – 6. juni 2020.

Udover de nævnte forestillinger besøger en lang række gæstespil Bådteatret i den kommende sæson. Meget mere information om forestillinger samt billetkøb kan findes på teatrets hjemmeside.

Skønhedsidealer og heksedans på FÅR302

Ligesom på Bådteatret er programmet for den kommende sæson på Teater FÅR302 også en blanding af egenproducerede stykker og gæstespil. Den 28. september 2019 får det egenproducerede stykke Fashion premiere på teatret i Toldbodgade.

Fashion får premiere på Teater FÅR302 i efteråret 2019 © Søren Meisner & Otto von Busch

Fashion er sat i en fremtidsstat, hvor de smukke fører an, mens de gennemsnitlige og grimme er dømt til at følge i slipstrømmen. Magtbegæret smelter sammen med kunsten for at skabe beundring og længsel hos andre. Menneskets forfængelighed og angst fodres for at falde igennem. Ved første øjekast er det en uskyldig leg, der pirrer vores sanser og hang til æstetisk nydelse, men under den glitrende overflade lurer længslens mørke tvilling og begærets nådeløse dobbeltspil. Fashion er skabt af et nordisk hold med den svenske instruktør Anders Carlsson i spidsen og er en co-produktion med TEAK i Helsinki. Forestillingen spiller i perioden 28. september – 26. oktober 2019.

Dansepesten undersøger heksen som fænomen. Heksen som er uden køn, som har tusind køn, som kraft og outsiderfigur. Fem skuespiller maner alle fortidens, nutidens og fremtidens hekse frem på scenen. De fem forsøger med heksene at træde ind i eksistensens randområder og dybt ind i dét, der udfordrer den etablerede samfundsorden og tidens ukritiske tiltro til fornuften. Anja Behrens instruerer forestillingen, som premiere den 22. april 2020 og spiller frem til 20. maj 2020.

Udover de to nævnte egenproduktion kommer der, ligesom på Bådteatret, en lang række gæstespil forbi Teater FÅR302. Mere information om alle sæsonens forestillinger, samt om billetkøb, kan findes på teatrets hjemmeside.

Previous articleFolkeeventyr på Sjælland i sommerferien
Next articleHer er vinderne af Tony Awards 2019