INKOGNITO ROYAL
Operachef for Den Jyske Opera, instruktør og librettist Philipp Kochheim til prøvestart d. 7. juni. Foto: Anders Bach for Den Jyske Opera.

Efter 3,5 års arbejde med at skrive teksten og musikken til den royale skandale om Kong Frederik d. 8.s mystiske død, samles idémanden, komponisten og hele holdet bag INKOGNITO ROYAL endelig med det internationale hold af solister. Forestillingen har verdenspremiere d. 18. august i Musikhuset Aarhus.

Ikke en historiebog

Kong Frederik d. 8. af Danmark forlader d. 14. maj i 1912 sit hotel i Hamborg og bliver 45 minutter senere fundet døende på gaden nær byens bordelkvarter. Der findes en del materiale i politiarkivet i Hamborg, som dækker den sidste dag i kongens liv. Alt er bevaret – lige indtil dét øjeblik, hvor kongen forlader hotellet. Der findes intet materiale om, hvad der skete mellem kl. 19.30 og 21.15. Dokumentationen begynder først igen efter fundet af kongens lig. Ingen ved, hvad der i virkeligheden skete, så i INKOGNITO ROYAL stilles der spørgsmål til den historiske overlevering, rygterne og ”fake news”, som altid har eksisteret.

”Selvom INKOGNITO ROYAL afspejler et glemt kapitel i dansk historie, skal kunst aldrig konkurrere med historiebøgerne. Da ingen kender den virkelige sandhed bag skandalen, har vi valgt at se igennem et knust spejl. På den måde kan vi holde alt fleksibelt og udfordre vores egen tilgang til både handling og genrer – og give næring til vores overbevisning om, at kunst altid bør bevæge, underholde og give stof til eftertanke,” siger operachef Philipp Kochheim, som har fået idéen til INKOGNITO ROYAL, har skrevet teksten og selv instruerer forestillingen.

Komponisten ude af sin komfortzone

Den Jyske Opera genopfinder operettegenren for et nutidigt publikum ved at blande genren med opera, musical og mange andre genrer. Komponist Karsten Fundal arbejder inden for mange forskellige stilarter, genrer og instrumentkombinationer. Alligevel beskriver han følelsen af at være ude af sin komfortzone, da han skulle skrive musikken til denne forestilling. ”I INKOGNITO ROYAL er der en humoristisk distance til alting. Den distance måtte jeg fralægge mig, da jeg skrev musikken, for selv i de mest absurde situationer, skal jeg som komponist have sympati for karaktererne og gå med karaktererne,” siger Karsten Fundal. Både operette- og musicalgenren er ny for Karsten Fundal, som dog oplever det som et plus at skulle forlade sin komfortzone, og som glædeligt arbejder med nye genrer: ”Jeg bruger alle former for genrer, når jeg vil, og hvor jeg vil – og jeg mixer det præcis, som jeg vil.”

Stort internationalt cast

INKOGNITO ROYAL består af et stort internationalt cast med 25 solister. Tyske Andreas Daum har sit første engagement på Den Jyske Opera i rollen som Kong Frederik d. 8. og hans dronning spilles af én af Danmarks store operastjerner, Susanne Elmark. Hun vender tilbage til Den Jyske Opera, når hun skal synge rollen som Dronning Lovisa. Hun har en stor international karriere og har sunget i de største koncerthuse verden over i flere klassiske roller og nye værker. På rollelisten er også amerikanske sanger og musicalperformer Randy Diamond, der skal spille og synge rollen som den djævelske konferencier.

Den 4. opera i Den Danske Serie

INKOGNITO ROYAL bliver den 4. opera i rækken i Den Danske Serie, hvor der lukkes op for den danske musikhistories rigdom med glemte operaskatte og nu også et nyskrevet værk om et glemt kapitel i dansk historie. Den Danske Serie genskaber viden om dansk kulturarv og hylder den danske musiktradition.

Den Danske Serie er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens fond og Augustinus Fonden, og tæller titler som Klenaus Michael Kohlhaas, Ennas Kleopatra samt Schierbecks Fête galante.

Læs mere om INKOGNITO ROYAL og køb billetter her.

Tidligere artikelTeaternyheder er ude med nyt afsnit
Næste artikelEn spøgelseshistorie i dit eget hjem: Pilotsamarbejde mellem teater og VR-studie