Oplev Danmarkspremieren på IDYL af cirkusparret Katja & Sylvain

Foto: Cosmin Cirstea

Den 21. april har forestillingen Idyl – en hverdagsfortælling Danmarkspremiere hos DYNAMO. Her kan du opleve to cirkusartister, der jonglerer, danser og vikler sig igennem parforholdets mange faser – fra vild forelskelse til total raseri.

Danske Katja Andersen og franske Sylvain Monzat danner par både på og bag scenen. De mødtes til optagelsesprøven på cirkusskolen Le Lido i Toulouse. Og nu har de, 8 år senere, Danmarkspremiere på en forestilling de har skabt sammen som La Compagnie KS. En forestilling, der tager udgangspunkt i deres forhold. Men som al ægte kærlighed nu engang tager sig ud, er det ikke kun en dans på roser.

Når kærlighed bliver til scenekunst

I Idyl – en hverdagsfortælling, tager parret os med bag lukkede døre, og lader hverdagsscenarier udspille sig for øjnene af os. Vi er med både til det romantiske, det smukke, det skæve – og det grimme. Det er altså ægte følelser der kommer på scenen i forestillingen. Katja Andersen fortæller:

Hele forestillingen er baseret på vores parforhold. Nogle gange på en brutal og ægte måde, nogle gange meget mere abstrakt. Vi har hele vejen igennem kreationen af Idyl arbejdet ud fra et virkeligheds-perspektiv. Fra denne base er der dog ingen begrænsninger for kreativiteten i nycirkus.

I følge de to cirkusartister har det ikke været svært at forene de kulturelle forskelle fra deres hhv. danske og franske ophav. De fortæller derimod, at forskellene er med til at give liv til dynamikken i både deres parforhold, i virkeligheden og på scenen. I arbejdsrummet kommer forskellene dog til udtryk. Her udtaler Katja Andersen, at hun selv er meget intuitiv og bruger sit instinkt og sine følelser af øjeblikket, hvor Sylvain nedbryder hvert sekund og analyserer det i mindste detalje.

Nycirkus

Da der ikke findes en videregående cirkusuddannelse i Danmark, må danske artister søge udenlands for at kunne videreuddanne sig. Og her møder de folk fra hele verden, som er med til at danne det grundlæggende for, hvad nycirkus i høj grad er; nemlig internationalt.

Forskellen på nycirkus i Frankrig og Danmark er også til at mærke. I Frankrig har man en lang og forankret tradition for genren, som er langt mere udbredt i forhold til i Danmark. I Danmark skal man fortsat forklare, hvad nycirkus er. Spørger man Katja og Sylvain hvad de store forskelle på dansk og fransk nycirkus er, er det svært for dem at svare entydigt. Måske er det diversiteten? I Frankrig er der rigtig mange forskellige cirkusskoler og strukturer, som promoverer ny-cirkus; det giver et mix af mange forskellige koncepter og ideer.

DYNAMO Workspace føler sig privilegeret over at kunne byde en dansk artist velkommen på dansk jord med sit værk, som delvist er skabt hos DYNAMO i Odense, men som også trækker på traditioner fra hele verden – en verden af nycirkus.

Oplev parret fra Compagnie KS på scenen, når de viser Danmarkspremieren på forestillingen Idyl – en hverdagsfortælling den 21.-23. april hos DYNAMO.

Køb billetter til forestillingen her.

Previous articleThe Labyrinth: Første forestilling i en serie om liv, død og forfald
Next articleGæsteskuespil på Sjællands Teater FAIR PLAY