Oplev DE BEFRIEDES søgen efter sandheden om livet under og efter befrielsen

De Befriede
Den 31. oktober kan publikum tage med tilbage til Østerbro anno 1945 efter Danmarks befrielse. Foto: Karoline Lieberkind.

Den 31. oktober bliver publikum vækket med et skud, når Teater Republique rejser tilbage i tiden for at opklare mordet på historiens hovedperson i DE BEFRIEDE – men plottet får et twist, og formålet viser sig at være langt større end en enkelt mands skæbne.

DE BEFRIEDE er en søgen efter sandheden om livet under krigen, Danmarks befrielse og de menneskelige drifter. Her stilles de spørgsmål, som få tør at stille: Var forholdet til besættelsesmagten mere broget, end vi troede? Bor ondskaben i os alle, og hvad skal der til, før den slipper fri?

Et enormt persongalleri

DE BEFRIEDE rummer et enormt persongalleri, og på to timer stifter publikum bekendtskab med 30 forskellige karakterer, hvis liv og historier flettes sammen på kryds og tværs. Her dykkes der helt ned i menneskets dybeste instinkter, når vi følger den koldblodige og beregnende SS-officer Werner Best og den grundtvigianske Eskild, der balancerer på kanten mellem det gode og det onde. Publikum er med, når Hipo-officererne Hans og Sven slipper den sidste bestialske galskab løs på befrielsesdagen, og med modstandskvinden Anna, der har installeret våbendepot i familiens hjem i håbet om at bekæmpe besættelsesmagten.

Publikum oplever de tydelige modsætninger på nært hold, men også de gråzoner, der opstår, når det handler om det virkelige liv i en hverdag omgivet af fjender.

75-året for Danmarks befrielse

”Den 5. maj 2020 er 75-året for Danmarks befrielse. Mange af vidnerne fra Anden Verdenskrig er ikke længere blandt os. Der er færre til at fortælle, hvordan det var.”

Sådan lød det i statsministerens åbningstale af Folketinget den 1. oktober, der fastslog, hvor vigtigt det er at holde historien i live. DE BEFRIEDE søger at forstå, hvilke følelser og hvilket politisk drama der var på spil under og op til befrielsen.

Teatrets egen hjemmebane

Hele forestillingen tager udgangspunkt i Teater Republiques baghave på Østerbro. Willemoesgade på Østerbro er scenens baggrundsvæg, og publikum vil opleve at kunne genkende flere steder fra området, for det er netop her, historien udspillede sig. Det var her, hvor modstandsfolk og nazister levede side om side, og et enkelt fejltrin havde fatale konsekvenser.

DE BEFRIEDE instrueres af den prisvindende instruktør Egill Pálsson. På scenen står de tre skuespillere fra den anmelderroste forestilling Lehman Brothers: Johannes, Lilleøre, Anders Budde Christensen og Henrik Lykkegaard, der nu har fået selskab af Signe Egholm Olsen.

DE BEFRIEDE kan opleves på Teater Republique fra den 31. oktober til den 12. december 2019.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her.

Previous articleWilhelm Hansen Fonden uddeler hæderspriser og opretter nye tiltag
Next articleKravl ind i hovedet på instruktøren i ROOM 4.1 LIVE