Det Kongelige Teater
I Det Kongelige Teaters særlige fanfare og ballet til Dronning Margrethe danser Holly Dorger og Jonathan Chmelensky i. forestillingen Ballo della Regina. Foto: Henrik Stenberg.

Dronningen Margrethes 80-årsdag skulle have været fejret over land og rige i disse dage. Ikke mindst ved en storslået gallaforestilling på Det Kongelige Teaters Gamle Scene i København.

Da gallaforestillingen måtte aflyses har teatret dog tænkt kreativt. På fødselsdagen overbragte man istedet en digital gave til Dronningen. Den bestod af en DVD med optagelser af to af de indslag, som skulle have været en del af den aflyste gallaforestilling: En ny-komponeret fanfare af Frederik Magle og Georges Balanchines ballet Ballo della Regina.

Begge dele kan publikum nu også opleve. De er fra i dag blevet tilgængelige på Det Kongelige Xtra, og kan ses her.

“Dronningens bal” som særligt indslag

Det Kongelige Kapel bestilte den ny fanfare  hos komponisten Frederik Magle.

Da Det Kongelige Teaters ansatte – ligesom alle andre offentligt ansatte – arbejder hjemmefra, måtte de medvirkende musikere indspille fanfaren hver for sig derhjemme. Fanfaren blev derefter klippet sammen af teatrets teknikere. Den version fik Dronningen så overrakt – og det er den samme som publikum nu kan nyde.

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe talte til nationen. Foto: Kim Refslund, DR ©.

Den Kongelige Ballet havde som særligt indslag til gallaforestillingen sikret sig rettighederne til i denne sæson for første gang i Danmark at opføre George Balanchines Ballo della Regina (Dronningens bal) fra 1978. Smuk ledsaget af balletmusikken fra Verdis opera Don Carlos.

Dronningen  fik på Fredensborg digitalt lejlighed til at se teatrets egen optagelse af hele den 20 minutter lange ballet fra premieren 12. januar i år – sammen med den nykomponerede – og indspillede fanfare.

Nu håber Det Kongelige Teater  ligeledes at mange andre danskere – gratis – vil klikke sig ind på den digitale fejring, og opleve  den hyldest, som altså blev majestæten til del.

Fanfaren og optagelsen af Ballo della Regina kan streames sammen med mange andre af Det Kongelige Teaters forestillinger her