Oplev en stærk fortælling om længsel og trods i Mælkebøttereglementet

Mælkebøtterglementet
I Mælkebøttereglementet på Teater Zeppelin kommer publikum med ind på et børnehjem, hvor fire piger forsøger at frisætte hinanden fra det undertrykkende børnehjem. Foto: Frida Gregersen.

Den 28. september er der urpremiere på den nyskrevne forestilling Mælkebøttereglementet Teater Zeppelin. Forestillingen henvender sig til børn og unge og handler om at klare sig på trods af en svær barndom.

I Mælkebøttereglementet følger publikum fire piger med vidt forskellige baggrunde på Himmelbjergpigehjemmet. Fælles for dem er savnet efter et ”rigtigt” hjem. På børnehjemmet er pigerne underlagt et strengt reglement, der dikterer en kærlighedsløs hverdag præget af frygt og straf med kun korte stunder til leg, fantasi og barnlighed. En tragisk handling gør pigernes længsel efter et hjem stærkere end nogensinde. De klatrer på tunge jernsenge i sovesalen, spionerer på Hesten, føler sig flyvende lette på gyngen og finder et fristed i hulen, hvor de lægger hemmelige planer. Det undertrykkende reglement på børnehjemmet bliver til sidst redefineret af pigerne, som skriver Mælkebøttereglementet i frisættelsens navn.

Forestillingen viser, at ydre pres kan skabe splittelse og interne konflikter, men også at en fælles kamp mod uretfærdighed kan forene.

En kunstnerisk proces

Mælkebøttereglementet er blevet til i en kunstnerisk proces ledt af manuskriptforfatter og instruktør Mie Brandt, der i 1½ år har besøgt børnehjem og udført den research, som udgør forestillingens fundament. Mie Brandt debuterede i 2015 som kunstnerisk instruktør med den anmelderroste forestilling Under Haadys Skjold, som blev nomineret til en Reumert for Bedste Scenografi. Johanne Eggert, som designede scenografien til forestillingen, er igen med på Mies hold, da han ligeledes står bag scenografien til Mælkebøttereglementet.

I en kunstnerisk proces arbejder man ikke med et manuskript, men benytter i stedet en skitse til forestillingen. Store dele af Mælkebøttereglementet, som f.eks. forestillingens replikker, er blevet til på gulvet ved bl.a. at trække på de fire skuespilleres egne livserfaringer og minder.

Forestillingens tematikker

Selvom børnehjemmet i forestillingen er et barskt sted, har pigerne fantasien og modet til at ændre deres situation. Den styrke, som pigerne i forestillingen besidder, skal inspirere både børn og voksne til selv at ændre en ubehagelig situation.

I forestillingen bliver der spurgt ”HVAD ER ET HJEM?” og ”HVORDAN PASSER VI BEDST PÅ HINANDEN?” Det er spørgsmål til publikum, som potentielt kan kaste svar af sig år ud i fremtiden.

Mælkebøttereglementet spiller på Teatret Zeppelin i perioden den 28. september – den 9. november. Forestillingen er blevet til med støtte fra Augustinus Fonden og Beckett Fonden.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her.

Previous articleUngarsk-ukrainsk nycirkus kommer til Ballerup og Næstved
Next articleBliv draget af fortællingen om Inge Lehmann i JORDENS INDRE