Oplev middelalderens Tyskland i Michael Kohlhaas i Musikhuset Aarhus

Michael Kohlhaas
Operaen Michael Kohlhaas i Musikhuset Aarhus. Foto: Anders Bach.

Onsdag d. 21. august kan man komme tilbage til middelalderens Tyskland, når Den Jyske Opera har premiere på den genopdagede opera Michael Kohlhaas i Musikhuset Aarhus.

I operaen følger man en ung hestehandler, der føler sig uretfærdigt behandlet af systemet. Derfor samler han en hær og hærger en hel landsdel i jagten på retfærdighed. Undervejs mister han først sine heste og derefter én for én sine kære, men hans værdier forbliver intakte. Martin Luther forsøger at mægle, men skal han betragtes som en helt eller en skurk?

Den danske komponist Paul August von Klenaus opera er baseret på Heinrich von Kleists udødelige novelle med samme titel. Den håndterer et meget aktuelt emne om den undertiden hårfine grænse mellem at være revolutionær eller terrorist. Musikken kombinerer både et senromantisk, modernistisk og middelalderligt tonesprog, som gjorde operaen til en stor succes ved premieren i Stuttgart i 1933. Efter 2. verdenskrig har den aldrig – indtil nu – været opført i Skandinavien.

Det er operachef Philipp Kochheim, der genopdagede operaen, og han vil stå for instruktionen af Michael Kohlhaas. Han har tidligere instrueret Passageren og Ragtime, der er nomineret til den østrigske teaterpris ”Österreichischen Musiktheaterpreis”.  Den italienske operasanger Filippo Bettoschi indtager rollen som Michael Kohlhaas. Han spiller over for bl.a. Alleen Itani, Daniel Szeili Tanja Kuhn og Michael Ha.

Michael Kohlhaas er anden del af Den Jyske Operas Danske Serie, hvor danske kulturskatte findes frem og får nyt liv.

Michael Kohlhaas kan opleves i Musikhuset Aarhus onsdag d. 21. august, torsdag d. 22. august og lørdag d. 24. august. Operaen opføres på tysk med danske overtekster.

Læs mere om operaen her.

Previous articleTag en tur i dødsbussen med teaterkollektivet Cheer Extreme
Next articleEufori serveret i mundrette bider til Teater Tapas