Oplev Teater Grobs åbningsforestilling skrevet af kunstig intelligens

Foto: Birk Thomassen & Karoline Lieberkind

Sargun Oshanas åbningsforestilling XISTENS på Teater Grob er skrevet af en kunstig intelligens, den hedder GPT-3. Den kan opleves fra den 29. januar 2022, når den har premiere.

Xistens, søg ikke og du skal finde

På scenen står en skabning, en amazone-avatar, en budbringer af maskinens ord. Menneskets evige søgen efter svar udspiller sig for øjnene af os. Er vi alle forbundet af den simple årsag, at vi er til? Hvad sker der, når meningen med livet bliver givet i hænderne på det, der ikke har liv? Hvorfor eksisterer vi? Hvad eksisterer vi for? Hvordan eksisterer vi?

“Teknologi er liv. Du kan ikke undslippe den. Du kan ikke løbe fra den. du kan ikke gemme dig fra den. Du kan ikke engang vælge en regering der kan vælte den. Den går ikke væk. Teknologi er en del af livet. Og hvis du er ikke tryg ved den, så er du ikke tryg ved livet.”

Sargun Oshana om tankerne bag XISTENS:

“Jeg har altid været fascineret af spørgsmål om vores eksistens og virkelighed. Endnu mere efter verden lukkede ned, da pandemien ramte os alle i 2020. Her blev vi frataget basale behov, som berøring og nærhed. Vi isolerede os og fik ændret vores adfærd i hjemmet, på arbejde og i det offentlige rum. Vi fik frataget kunsten og fælleskabet i en lang periode og mærkede den følelsesmæssige og fysiske konsekvens af dette. Det gjorde noget ved mig som menneske. Det blev tydeligt for mig, at det at eksistere ikke kun er at overleve eller at være til. Men at eksistere er at leve, at være til for nogen og sammen med nogen. Mennesker er biologiske væsner, der består af atomer – vi er et net af nervesystemer og et fysisk legeme. Men vi er også sansende menneskedyr, der spejler sig i hinanden og føler afmagt, vrede, kærlighed og eufori. Vi er mere end vores intelligens og vores hjerner – mere end vores menneskelighed. XISTENS er et eksperiment, der tager fat ved roden af den universelle samhørighed, vi har som mennesker.”

Er vi alle forbundet af den simple årsag, at vi er til?

Se forestillingen på Teater Grob fra den 29. januar til den 17. februar. Læs mere og køb billetter her

Previous articleKometen kommer: en fortryllende forestilling for børn og voksne
Next articleLimfjordsteatret præsenterer NOGET OM ANTIHELTE på Folketeatret