Prisvindende forestilling vender tilbage: En fortælling om blindhed

En fortælling om Blindhed
En fortælling om Blindhed. Foto: Emilia Therese

I marts 2020, mens coronaen rasede, havde Aarhus Teater urpremiere på Christian Lollikes dramatisering af José Saramagos epidemiske roman EN FORTÆLLING OM BLINDHED. Forestillingen, der pludselig fik en foruroligende uventet aktualitet, blev kåret som Årets Særforestilling ’20 og satte et tankevækkende perspektiv på COVID-19 og hvordan det kan gå, når menneskeheden gribes af panik. Nu genopsætter Aarhus Teater Lollikes epidemigyser med premiere 26. oktober.

Publikum ’interneres’

Saramagos roman udspiller sig i et univers, der gribes af panik, da en verdensomspændende epidemi bryder ud. Én efter én mister de smittede synet. Fra det ene øjeblik til det andet ser de kun en hvid, diset tåge. Det sker pludseligt, og ingen ved hvorfor. For at stoppe smitten interneres de blinde på et nedlagt sindssygehospital. I total isolation fra omverdenen.

For at gøre publikums indlevelse total sætter instruktør Christian Lollike publikums synssans ud af spil. Teatergæsterne bliver installeret i enkeltmandsfeltsenge, og her ligger de, som lå de side om side med byens blinde borgere på et katastrofecenter. Ramt af den uforklarlige hvidhedsepidemi er publikum overladt til deres andre sanser og til lyden i de hovedtelefoner, der hænger ned over feltsengene: ”Hvem er det, der taler?” ”Hvem kan jeg stole på?” Berøvelsen af synssansen er et uhyre effektivt greb.

En epidemi-gyser

”Jeg ville lave en epidemi-gyser, se om man kan skærpe publikums sanser ved at tage en sans fra dem. Og jeg ville bruge romanen til at stille det helt centrale spørgsmål: indser vi, at vi mennesker er et stort fællesskab, hvor den enkeltes valg påvirker mange andre – eller splitter sygdommen os?” spørger Christian Lollike, dramatiker (sammen med Sigrid Johannessen) og instruktør

Fakta om forestillingen:

Baseret på bogen af José Saramago
Bearbejdelse og dramatisering Christian Lollike & Sigrid Johannesen
Iscenesættelse Christian Lollike
Lyddesign Asger Kudahl
Scenografi Nathalie Mellbye
Lysdesign Balder Nørskov
Medvirkende Simon Mathew og stemmer fra Kirsti Kærn, Morten Kjær, Anders Baggesen, Mathias Flint, Marie Marschner, Christian Hetland, Nanna Bøttcher, Kim Veisgaard, Magnus Juhl Andersen, Lasse Steen, Frederik Mansø, Morten Suurballe, Rigmor From Lollike, Simon Matthew, Anne Majgaard Basse

Læs mere om forestillingen og køb billetter her.

Previous articleNæstekærlig monolog på Teater V
Next articleIdolisering af det popkulturelle fænomen Cher