Rejsen ind i det nye Grønland

Blok 4 og Udsigt. Foto: Teatret Svalegangen

Den 5. oktober får to unikke forestillinger Blok 4 og UDSIGT om blok 1-10 i Nuuk danmarkspremiere på Teatret Svalegangen i Aarhus.

Betonblokkene blev opført i 1960’erne som en del af Folketingets program for at modernisere og urbanisere den grønlandske infrastruktur ved at flytte folk væk fra kystnære bopladser, der blev anset for “urentable, usunde og umoderne”. Da blokken blev bygget, var det den største boligblok i Nordeuropa.

Begge forestillinger spilles på dansk. Forfatter Kim Leine og skuespiller Makka Kleist står bag forestillingerne ”BLOK 4” og ”UDSIGT”.

Om BLOK 4UDSIGT 

Søren bor i ”Sletten” (betonområde i Nuuk) med sin kone Marianne og deres to børn, men forelsker sig hovedkulds i den grønlandske kvinde Aviaja, der også bor i blokkene.

BLOK 4 er Kim Leines første teaterstykke, som bygger på hændelser fra de 15 år, forfatteren selv boede i Nuuk. Det er både en kærlighedshistorie, en erotisk tragedie og en rammende fortælling om forholdet mellem danskeren og grønlænderen.

Om UDSIGT 

Makka Kleist er en af Grønlands førende skuespillere og historiefortællere. I UDSIGT spiller hun en ældre kvinde, der fortæller, om dengang hendes familie blev flyttet fra bygden og ind i storbyens beton.

Det er en historie om rejsen fra fangerlivet til bylivet. Om at få rindende vand og en mere bekvem hverdag, men også om at miste udsigten og forbindelsen til naturen.

Hanne Trap Friis, instruktør og teaterleder udtaler om de to forestillinger:

“BLOK 4 og UDSIGT er rejsen ind i det nye Grønland, hånd i hånd med kærligheden, tragedierne, seksualiteten og menneskenes ar efter voldsomme beslutninger. Siden 2012 har jeg ville fortælle betonblokkenes menneskelige historie og dens hemmeligheder til alle i både Danmark og Grønland. For jeg er inspireret af de menneskeliv som ikke bliver fortalt, men som skal fortælles – på godt og ondt”.

BLOK 4 og UDSIGT kan opleves på Teatret Svalegangen i Aarhus fra 5. oktober til og med 8. oktober. 

Læs mere om forestillingerne her

Previous articleFolketeatret åbner ny scene for børn og unge
Next articleA rebel never dies