Foto: Camilla Winther

I januar offentliggjorde Mikkel Rønnow Musicals, at de i sommeren 2023 har premiere på 50-års jubilæumsforestillingen MARGRETHE. Forestillingen skildrer H.M. Dronning Margrethes liv fra hendes fødsel, under Besættelsen i 1940, til i dag. Nedslag i 80 års danmarkshistorie oplevet gennem den første kvindelige regent i Danmark i næsten 600 år. En både storslået, episk og intim rejse gennem et helt liv om alt det, der har været med til at forme en dronning – både som menneske og som regent.

Mikkel Rønnow Musicals kan nu endelig løfte sløret for, hvem der skal spille H.M. Dronning Margrethe II og H.K.H. Prins Henrik i den nyskrevne danske musical MARGRETHE.

Stærke kvindelige kræfter på scenen

Mikkel Rønnow Musicals har valgt tre stærke skuespillere til at portrættere Danmarks dronning i forskellige aldre. Først og fremmest kan publikum glæde sig til et gensyn med folkekære Ulla Henningsen, der spiller rollen som den ældste Margrethe. Ulla Henningsen fik sit folkelige gennembrud på TV som Iben i Matador og som Liva Weel i Kald Mig Liva. Ulla Henningsen har siden spillet et hav af roller, der blandt andet tæller alt fra Side by Side by Sondheim, Woyzeck og Fräulein Schneider i Cabaret. Ulla Henningsen har desuden modtaget flere priser og hædersbevisninger – herunder Årets Reumert 2004 og 2011.

Ulla Henningsen // Foto: Camilla Winther

Som den voksne Margrethe ses musicalstjernen Xenia Lach-Nielsen. De kongelige roller er Xenia Lach-Nielsen fortrolig med, da hun i 2019 bar titelrollen som den danske kongedatter Leonora Christina i musicalen Leonora og derefter som Dronning Elisabeth i Den evige Ild på Bellevue Teatret. Efter sin debut på Hair på Betty Nansen Teatret i 1996 fulgte blandt andet Den eneste ene, Jordens Søjler og Chess, hvor hun i forbindelse med sin rolle i Chess både blev Reumertnomineret og modtog CPH CULTURE’s pris som Årets Sanger. Som solist har hun medvirket på flere CD-udgivelser og lagt stemme til tegnefilm.

Xenia Lach-Nielsen // Foto: Camilla Winther

Sidst – men ikke mindst – har Mikkel Rønnow Musicals sikret sig talentfulde Emilie Groth i rollen som Prinsesse Margrethe. Emilie Groth er uddannet fra Musicalakademiet i Fredericia i 2021 og har allerede medvirket i forestillinger som musicalen Atlantis, Snefald på Aalborg Teater, She Loves You, La Bohéme og kan snart opleves i West Side Story på Det Kongelige Teater.

Emilie Groth // Foto: Camilla Winther

I H.K.H Prins Henriks fodspor

I rollen som H.K.H Prins Henrik kan publikum se frem til at møde Peter Schrøder. Han er uddannet som skuespiller på Statens Teaterskole i 1973 og kan derfor fejre 50-års jubilæum i juni 2023. Peter Schrøder er velbevandret på Det Kongelige Teater, da han som fastansat fra 1978-83 spillede alt fra Holberg-roller til bøddelen i operetten Mikadoen.

Peter Schrøder // Foto: Camilla Winther

Kong Frederik IX spilles af den erfarne skuespiller Kristian Boland, der gennem årene har medvirket i et hav af musicals og musikforestillinger over hele landet, blandt andet i Les Misérables, Flagermusen, Den glade enke, The Producers, Beauty and the Beast og Sommer i Tyrol. 

I det øvrige cast ses Cassandra Lemoine, Katrine Falkenberg, Laura Vesti, Marie Mourier, Monica Isa, Pernille Petersson, Randi Winther, Silke Biranell, Tine Gotthelf, Flemming Bang, Julian T. Kellerman, Kim Hammelsvang, Kristian Jensen, Mathias Hartmann Niclasen, Morten Lindemann Olsen, Morten Lützhøft, Sebastian Gil Harris, Simon Nøiers og Søren Bech-Madsen.

Fortællingen

MARGRETHE skildrer hele Dronning Margrethes liv i punktnedslag. Fra barndommen med en far, hun forguder. Da hun som trettenårig får at vide, at hun skal arve tronen. Mødet med Henrik og de lykkelige stunder med børn og rejser. Sorgen over faderens død og den efterfølgende tiltrædelse som regent. Nytårstalerne, pressen, anmelderne og den livslange kærlighedsaffære med teatret. Den hårde behandling af prinsgemalen og afskeden med dem man elsker. Erkendelsen af at dybe passioner, som arkæologi og kunst, kan dyrkes, men aldrig helt udleves eller anerkendes på lige fod med andre. Dette er historien om et menneske og en dronning, hvor pligten altid vil komme i første række.

MARGRETHE er den første musical om H.M. Dronning Margrethe 2. af Danmark og er en 50-års jubilæumsforestilling om hele Danmarks dronning, skabt af kræfterne bag musicalsucceser som Atlantis, Jordens Søjler og Skammerens Datter. Verdenspremieren finder sted den 23. juni 2023 på dronningens egen ”hjemmebane” – Det Kongelige Teater, Gamle Scene, og senere på sommeren opføres forestillingen på Odeon i Odense som en del af H.C. Andersen Festivals fra den 17. august og i Musikhuset Aarhus fra den 29. august under Aarhus Festuge. Mikkel Rønnow Musicals kan desuden glæde publikum med, at forestillingen forlænges en uge i København.

Læs mere om forestillingen og bestil billetter her

Tidligere artikelMyten om Ikaros fortælles i et nyt queerperspektiv
Næste artikelVintersilhuetter – Riddersalen inviterer hele familien til eventyrlig juleforestilling