SANDMANDEN tester vores teknologibegejstring

Sandmanden Aarhus Teater
Sandmanden FOTO: Rumle Skafte ©

Den 26. februar 2022 får SANDMANDEN premiere på Aarhus Teater. Med sin dramatisering af E.T.A. Hoffmanns urovækkende fortælling Sandmanden sætter dramatiker Christian Lollike fokus på teknologiens invasion af vores privatliv. Komponistduoen Den Sorte Skole skaber det foruroligende lydunivers, mens Jonas Corell Petersen sætter forestillingens tre skuespillere og seks dansere i scene.

Forestillingen bliver skabt i samarbejde med Teater Sort/Hvid og Holstebro Dansekompagni og spiller i Aarhus, København og Holstebro med premiere på Aarhus Teater den 26. februar.

Om Sandmanden

Sandmanden er en forestilling om vrangforestillinger. Men det er også en forestilling, der spørger, om ikke vrangforestillingerne nogle gange faktisk giver det bedste bud på virkeligheden. I hverdagen bemærker vi ikke, hvor mange beslutninger, der på forhånd er truffet for os. Vi bemærker ikke hvor dybe og uforanderlige de spor, vi tror vi selv har lagt, er, men som i virkeligheden er blevet udstukket for os.

E.T.A. Hoffmanns Sandmanden handler om at miste sit tag i virkeligheden. Tingene bringes i skred, da den unge Nathaniel mener at have set sin afdøde fars gamle samarbejdspartner, som Nathaniel som barn kaldte for Sandmanden. Oplevelsen bringer Nathaniel ud af balance, og han har besvær med at skelne mellem virkelighed og fiktion, ligesom han ikke kan slippe følelsen af at blive overvåget: Han ser øjne overalt. Hverken hans forlovede, Clara, eller hendes teknologibegejstrede og rationelt tænkende bror, Lothar, kan genoprette balancen for Nathaniel. For hvem siger, at det er deres virkelighed, der er den rigtigt?

For at fremhæve denne underliggørelse af vores liv eksperimenterer instruktør Jonas Corell Petersen med vores forventninger til, hvordan virkeligheden tager sig ud. Det gør han for eksempel ved at skabe uoverensstemmelse mellem det, vi ser og det, vi hører. Som når en karakter forlader scenen, mens hans stemme taler videre.

Bag Sandmanden

Bag dramatiseringen står dramatiker Christian Lollike med Jonas Corell Petersen som instruktør. Koreograf og kunstnerisk leder af Holstebro Dansekompagni Marie Brolin-Tani skaber koreografien til Sandmanden, hvor dansen er med til at afspejle de usynlige kræfter, mørket, overvågningssamfundet og behovet for selvkontrol, som forestillingen kredser om. Husscenograf David Gehrt kreerer rum og kostumer, mens komponistduoen Den Sorte Skole skaber forestillingens soundtrack, som forlænger og forstærker den urovækkende fornemmelse i stykket.

På scenen kan publikum opleve Aarhus Teaters unge, nye talenter Lasse Steen, Andrea Øst Birkkjær og tidligere ensembleskuespiller Frederik Mansø i tæt samarbejde med seks dansere fra Holstebro Dansekompagni: Bjørk-Mynte Paulse, Jasmine Gordon, Mikkel Alexander Toettrup, Jon Ipina, Elena Nielsen og Matthew Rawcliffe.

Sandmanden har premiere den 26. februar 2022Aarhus Teater. Læs mere om forestillingen og køb billetter til Aarhus Teater her.

Efterfølgende spiller SandmandenSort/Hvid i København fra den 1. april – 3. maj 2022 (spillepause fra 3.-18. april). Køb billetter til Sort/Hvid her.

Sandmanden slutter af på Holstebro Teater den 11.-12. maj 2022. Køb billetter til Holstebro Teater her.

Previous articleRanders Teater: En officiel invitation til Det Fortrolige Rum
Next articleNASTY: Finsk dansekommentar til #MeToo