Sceneløs – Teater til dine ører

LOUD Mungo Sceneløs KING
Foto: Mikkel Russel, LOUD

Luk øjnene, slå ørerne ud og svæv ind i teateret. LOUD og Mungo Park udgiver hver fredag en ny eksperimenterende fortolkning af det klassiske radioteater. Podcasten Sceneløs er teater på lyd, hvor dramatiker Nanna Tüchsen og dokumentarister fra produktionsselskabet Kontrafej har skabt dramatik gennem en blanding af fiktion og dokumentarisme. Her bliver ørerne til øjne og fantasien skaber scenografien.

Historier, der fylder hørebøfferne ud

Samarbejdet mellem Mungo Park og LOUD byggede på visionen om, at skabe gribende lydfiktion, som portrætterer ungdomsliv fortalt med unge kunstneres egne stemmer. Det blev til Sceneløs.

”Da vi blev bedt om at lave ”Mungo Parksk” lydfiktion, så jeg det som en måde at få nogle historier ud til de unge, som ikke har geografisk adgang til vores teater, og som en mulighed for at udfolde nogle historier, som er for små til scenen, men fylder hørebøfferne helt ud. Lytterne kan forvente et narrativ, som i den grad udfordrer dem; en skæv og sær blanding af dokumentarisme og fiktion, som jeg i hvert fald ikke har hørt før,” siger Anna Malzer, direktør for Mungo Park

Den dansende pop-heks

Første afsnit i Sceneløs er allerede tilgængeligt. Det er historien om KING. King er mange ting på samme tid. Hun er heks, danser og et popfænomen. Hun er Hollywood, Havanna og København. Engang var hun en helt almindelig lille pige, der voksede op i Vanløse, men et seksuelt overgreb, en forbandelse og en shaman i Havanna startede transformationen fra Gabriela til King. Afsnittet er et lydligt dramatiseret portræt, hvor King spiller hovedrollen i sit eget liv og fortæller historien om, hvordan hun blev sig selv.

”Da vi skrev idegrundlaget for LOUD, var lydfiktion et vigtigt element i vores kulturportefølje. Og jeg må sige, at Sceneløs er præcis så vildt, voldsomt og velproduceret, som jeg havde håbet. Jeg er stor tilhænger af den eksperimenterende form, som bryder med de normale forestillinger om, hvad fiktion på lyd er, og vi vil på LOUD blive ved med at dyrke og styrke talentet og prøve mange forskellige formater af,” forklarer Ann Lykke Davidsen, programdirektør, LOUD

Første forestilling i Sceneløs, KING, havde premiere fredag den 5. februar. Derefter udkommer der en ny forestilling om ugen. Sceneløs er produceret for LOUD af Mungo Park og Kontrafej. Sceneløs ligger på de gængse podcastplatforme, og kan desuden høres på loud.land, DAB+ og via LOUDs app.

Lyt til Sceneløs her.

Previous articleDen Jyske Opera modtager international prisnominering
Next articleSe årets nominerede til Teaterpokalen