Se 20 børn iscenesætte deres egen skæbne i MOD ALLE ODDS

FOTO © Catrine Zorn

Fix&Foxys nye forestilling MOD ALLE ODDS iscenesætter 20 børn deres fremtid, som den kommer til at se ud ifølge statistikkerne, med udgangspunkt i deres egen sociale situation.Forestillingen har premiere d. 19. januar 2019.

I Danmark har vi en forestilling om, at vi grundlæggende har lige muligheder uanset vores baggrund. Men statistikkerne viser noget andet. Kan v overhovedet påvirke vores børns fremtid, eller er deres skæbne allerede bestemt ud fra, hvem de bliver født af, og hvor og hvordan de vokser op? Har danskerne reelt det frie valg?

Næsten 40 procent af børnene fra underklassen har ingen uddannelse som 26-årige. Jo højere socialklasse man er opvokset i, desto højere karakterer opnår man i folkeskolen.

”Jeg synes statistik kan være svært at få et forhold til. Det er ofte bare tal, lagkagediagrammer, søjler og tændstikmennesker. Men i Mod Alle Odds omsætter vi tallene til de virkelige børn, som statistikken handler om. Det er både komisk, overraskende, tragisk og dybt uretfærdigt,” siger forestillingens instruktør Tue Biering.

De medvirkende børn, der er i alderen 10-14 år, er castet ud fra blandt andet deres sociale baggrund, og på scenen fortæller de om, hvordan deres voksenliv vil se ud, hvis de skal leve op til statistikkerne:

”Jeg bliver kun 42. Jeg dør i 2046, hvor jeg omkommer i et færdselsuheld. Jeg anklager ingen for, at forholdene bliver, som de bliver. Vi kommer til at tilpasse os og opleve forfærdelige og skønne ting, I slet ikke kan drømme om,” siger en lille dreng blandt andet.

Reumert-vinder står bag

Mod alle odds er baseret på omfangsrigt materiale fra Danmarks Statistik. Baseret på de tal fremskriver Fix&Foxy de 20 børns liv så videnskabeligt som muligt.

Det er den prisbelønnede kunstneriske leder af Fix&Foxy, Tue Biering, der er instruktør på forestillingen. Tue Biering blev i år hædret med Reumertprisen som Årets instruktør for blandt andet Rocky! fra Husets Teater, Aftenlandet fra Aalborg Teater og Landet uden drømme, der blev produceret afEventministeriet og Fix&Foxy.

Om forestillingen fortæller Tue Biering:
”Statistikkerne viser, at vi stadig kæmper med en tung social arv, som det er svært at ryste af sig. Det er noget, vi ved, men noget vi ikke rigtig kan lide at se i øjnene. Arbejdet med Mod alle odds har vist, at børn ikke er så konfliktsky overfor det faktum, at vi reelt ikke har lige muligheder. De er udmærket klar over, hvor deres plads på samfundets sociale stige er. Det er både opløftende og hjerteknusende. Jeg tror, det er afgørende for vores samfund, at vi bliver bedre til at tale åbent om forskellene og bedre til at blande klasserne.”

Grænsesøgende teater

Teaterforeningen Fix&Foxy har i over 10 år lavet udfordrende og underholdende teaterforestillinger. Fix&Foxys arbejde er altid karakteriseret ved masser af legende teater, poesi og socialt engagement.

Fix&Foxys formundersøgende og tematisk udfordrende arbejde startede i 2005, da de for det Kongelige Teater i København outsourcede nationalklenodiet Elverhøj til Bangladesh. Herefter har de blandt andet opført blockbusteren Pretty Woman med gadeprostituerede i Julia Roberts rolle, tv-serien Friends med asylansøgere, og Wagners fremmedfjendske opera Parsifal er blevet opført som et operakorstog i en social boligbebyggelse i Københavns forstæder.

Læs mere om forestilingen og køb billetter til forestillingen her.


Previous articleDer er længe til juleaften – forkort ventetiden med teater
Next articleNy premieredato for CAMILLE CLOUDS BREVKASSE