'SKAM DIG!' - Foto: Søren Meisner
'SKAM DIG!' - Foto: Søren Meisner

”Skam er følelsen af at være forkert og ønsket om at skjule det. Skam er rettet indad og kan opleves lammende. Skam intensiveres, når andre ser, vi skammer os. Vi ser os selv med den andens blik og føler os ikke værdige til fællesskabet.”

I morgen inviterer Erindringsfabrikken og Teater Får302 publikum til premiere i Den Gamle Bysal i Roskilde på forestillingen ‘SKAM DIG!’

Men hvad skammer vi os egentlig over i dag kontra for 70 år siden? Hvordan har skammen ændret sig gennem tiden, og hvilke nye udtryk har den fået? Og hvor langt er vi rent faktisk nået i forhold til kvinders frigørelse, når det kommer til udskamning?

70 år af skammens historie i kvindeperspektiv

Fra i morgen inviteres publikum til en tankevækkende odysse gennem 70 år af skammens historie set i et kvindeperspektiv. ’SKAM DIG!’ sætter fokus på den skam, som generationer af kvinder har været og fortsat er fælles om.

Forestillingen ‘SKAM DIG!’ sætter netop fokus på skam gennem tiden i Danmark. Forestillingen er researchbaseret og skabt på baggrund af empiriske samtaler med kvinder i forskellige generationer i alderen 15–90 år og er baseret på forskellige kvinders blik, personlige historier og oplevelser fra perioden 1950 og helt frem til i dag.

Skuespillerne Pernille Koch og Helene Kvint fører publikum gennem sitrende tableauer vævet sammen af autentiske fortællinger fra levede kvindeliv. Ida Gard bygger med egne kompositioner og fine fortolkninger en musikalsk bro mellem kvindeliv og tidsbilleder med sang og guitar.

Med dokumentariske greb og tværkunstnerisk performance udforsker teaterforestillingen kvinders oplevelse af skam fra 1950’erne og frem til i dag. ’SKAM DIG!’ giver en nærværende oplevelse af skiftende tider, ændringer i synet på kvinden og i kvindens syn på sig selv med den konstante tilstedeværelse af skam. ’SKAM DIG!’ handler om dine mødre, bedstemødre, døtre og dig selv.

‘SKAM DIG!’ spiller i Den Gamle Byrådssal til og med 3. December 2021. Du kan læse mere om forestilling her.