Smuk monolog om næstekærlighed på Holbæk Teater

FOTO © Pressefoto

Éric-Emmanuel Schmitts bog Monsieur Ibrahim & Koranens Blomster bliver nu opsat som monolog på Holbæk Teater. Det er skuespiller Pia Rosenbaum, der instruerer monologen med Troels II Munk i rollen.

Modsat hvad titlen måske insinuerer, handler forestillingen (og bogen for den sags skyld) meget lidt om religion. Det er mere almengyldige temaer som tilgivelse, tolerance og næstekærlighed, der er i centrum – og det at blive set for den, man er. På tværs af tro og alder.

Momos rejse

Monsieur Ibrahim & Koranens Blomster foregår i 60’ernes Paris, hvor 13-årige Momo lever i skyggen af sin meget ukærlige far, der ender med at forlade ham. Da han bliver taget i at stjæle fra den livskloge gamle købmand, Monsieur Ibrahim, opdager han en usædvanligt ven og en helt ny verden åbner sig.

Med sin omsorg og livsvisdom formår Ibrahim at gøre livet udholdeligt for Momo. Han hjælper med at lette hadet fra Momos sind, styrke hans selvværd og finde sig selv. Det bliver en ung drengs rejse i at lære livets tilværelse og at leve i overensstemmelse med sit moralske kompas – på godt og ondt. Skuespiller Troels II Munk spiller Momo, der som voksen mindes Ibrahim og deres venskab.

At gøre det dagligdags betydningsfuldt

Om dramatikeren Éric-Emmanuel Schmitt siger instruktør Pia Rosenbaum: ”Han bidrager til scenekunsten med sin begavelse og sit bredspektre. Han er rummelig i sin måde at se folk på og hæver sig op over vores religiøse overbevisninger og formår at gøre det dagligdags betydningsfuldt.”

Mr. Ibrahim lærer Momo mange vigtige ting om livet. Blandt andet at venlighed er vigtigere end høflighed – og at rigdom og lykke kan se ud på mange forskellige måder. Det er en forestilling, der både trækker smil på læben og en tårer i øjenkrogen. Og der bliver masser af noter til hjertet og stof til eftertanke omkring, hvordan vi lever vores eget liv.

Fanget i et andet menneskes nærvær. Ligesom den unge Momos liv får en opblomstring i den gamle Ibrahims nærvær, får publikum også en meget nærværende oplevelse. For det er det monologen kan som medie, siger instruktør Pia Rosenbaum, der selv har stor erfaring med at arbejde med monologer. ”Vi tvinges lidt til eftertanke og refleksion. Og vi får lov til at danne vores egne billeder i fortællingen – ligesom når vi læser en bog eller lytter til en podcast”.

Monsieur Ibrahim og Koranens Blomster har premiere på Holbæk Teater den 22. januar og spiller frem til den 7. februar. Forestillingen tager desuden på Danmarksturné i 2019/20.

Previous articleFolketeatret præsenterer forestilling om fædre og døtre
Next articleDet er også koldt på Teatret Zeppelin – premiere på FROSTBRØDRE