En aften med Andersen
FOTO: Bodil Jørgensen, Katinka, Per Vers, Rasmus Dissing, Bisse. © Danmarks Underholdningsorkester

I løbet af januar 2023 kan Benny Andersen-entusiaster over hele landet opleve flere af hans tekster bragt til live igen. De tre sangskrivere Bisse (med det folkelige navn Thorbjørn Radisch Bredkjær), Katinka og Rasmus Dissing går sammen med skuespillerinde Bodil Jørgensen i deres hyldest til Andersen og hans forfatterskab, og fortolker i løbet af aftenen hans sidste værk ”Sidste Omgang”.

Som styrmand for aftenen står rapper, digter og musiker Per Vers, og som det spillende ensemble finder man Danmarks Underholdningsorkester.

Det var et møde mellem Andersen og Vers tilbage i 2018, kort inden Andersens bortgang, der satte gang i tankerne om projektet. Og ikke mindst en respekt og anerkendelse for hans kunst som Per Vers måtte dele med det danske land:

”Jeg slog ham op i telefonbogen: Benny Andersen, Virum – sådan, en mand af folket! Benny fyrede op for rejemadder og snaps, mens jeg fortalte ham, at jeg havde en drøm om at læse hans 900 sider lange digtsamling – mindst to gange – og finde frem til en række digte, som jeg ville indspille og fortolke sammen med ham. Jeg fik et uforbeholdent ”ja”, og vi gik i studiet. To måneder senere døde han, og jeg stod tilbage med Benny Andersens sidste kreative output imellem mine hænder. Nu skal musikken ud. Nu skal manden hyldes!” siger Per Vers.  

Skribenten fra Søborg

”Jeg elsker at sidde alene og drømme og fantasere. Men har jeg været længe nok alene, så vil jeg ikke vær’ alene mere. Så er det godt at ha’ ven og ha’ nogen at snakke med igen”.

Sådan skrev den afdøde digter, forfatter og musiker Benny Andersen. Enkelt, kortfattet og genkendeligt som var det en tanke taget ud af den mest almindelige forstadsvilla.
I adskillige årtier var han en bærende del af fundamentet for dansk lyrik og blev løbende et folkekært nationalklenodie. Enhver dansker, der har levet sideløbende med Andersen, har et forhold til en af hans tekster. Om det har været til et børnedigt eller til Svantes Viser. Snøvsen eller Den indre bowlerhat.
Med et næsten 60 års langt forfatterskab bag sig nåede han at blande sig med de store danske digtere, og hans tekstnære humor blev aldrig for dominerende til, at der også var plads til fundering, dobbeltmoral, det sørgmodige og ikke mindst det alvorlige.

Hans anerkendelse nåede vidt og bredt. Fra Tom Kristensens rosende udtalelse i Politiken om at ”debutanten har skabt sin helt egen genre” til det store fakkeltog foran Thorvaldsens Museum i 1999 – en hyldest som kun to danske forfattere har fået før ham: H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger. Og ikke engang post mortem stopper Andersens bifald. Fans landet over får altså til januar 2023 mulighed for endnu en omgang. “Sidste Omgang” blev til to udsolgte og anmelderroste succeser i 2022, og kan næste år opleves her:

11. januar 2023 – Musikkens Hus, Aalborg
12. januar 2023 – ODEON, Odense
13. januar 2023 – Vejle Musikteater, Vejle
14. januar 2023 – Musikhuset Aarhus, Symfonisk Sal, Aarhus
15. januar 2023 – DR Koncertsalen, København

Læs mere om forestillingen og køb billet her.

Tidligere artikelUGENS RAPPORT: Porno, patter og personligheder
Næste artikelWillkommen – Bienvenue – Welcome!