teaterpokalen
Vinder af Teaterpokalen 2020 Kizzy Matiakis. Foto: Tim Matiakis

Teaterpokalen 2020 gik til Kizzy Matiakis, som er solodanser ved Den Kongelige Ballet. Solodanseren modtog dansk teaters ældste eksisterende scenekunstpris på baggrund af sin optræden som titelpartiet i balletten “Blixen” og rollen som heksen Madge i “Sylfiden” i det forgangne teaterår. Prisen er siden 1933 blevet uddelt af Foreningen Danske Teaterjournalister.

En fornem barselsgave

I november dansede Kizzy Matiakis sin sidste forestilling på Det Kongelige Teaters Gamle Scene for at gå på barsel og siden pension. Den traditionelle prisoverrækkelse måtte på grund af forsamlingsforbuddet i år finde sted på en lidt anden måde, end den plejer. Berlingskes danseanmelder Vibeke Wern overrakte derfor Teaterpokalen til den højgravide Kizzy Matiakis i sidstnævntes have på Amager. I motiveringstalen kaldte hun Kizzy Matiakis ”en unik og meget alsidig danser med et enormt dramatisk talent”.

”Det kom til fulde til udtryk i din både teknisk og dramatisk imponerende præstation som Karen Blixen i helaftensballetten ”Blixen”, hvor du med dit fint nuancerede og intense dramatiske udtryk så sublimt gav karakter til både den unge forelskede kvinde og den karismatiske, aldrende forfatter. Gribende viste du os Blixens styrke, skrøbelighed og sorg. Du er en sand storyteller med din krop,” siger Vibeke Wern.

Om Kizzy Matiakis’ dramatiske rolle som heksen i August Bournonvilles balletklassiker ”Sylfiden” sagde danseanmelderen:

”Magde er en rolle, som har været danset af store stjerner op gennem ballethistorien. Du formåede at give Madge dit helt eget spændende, personlige og forførende udtryk med erotisk undertone og en fin anelse af fordums skønhed og sensualitet hos den ellers uskønne og hævngerrige kvinde.”

Med prisen modtog Kizzy Matiakis 50.000 kr. samt Teaterpokalen, en sølvskål udført af sølvsmed Manuel Sjødahl.

En lang række store navne i dansk teater har modtaget prisen, bl.a. Liva Weel, Osvald Helmuth, Bodil Kjer, Clara Pontoppidan, Ghita Nørby, Bodil Jørgensen og Lars Mikkelsen.

Initiativprisen gik til LGBT+ teater

Foreningen Danske Teaterjournalister uddelte desuden sine to andre årlige priser.

Instruktørprisen Teaterkatten gik til Maria Vinterberg for iscenesættelsen af Samuel Beckets absurde klassiker ”Mens vi venter på Godot” på Teatret ved Sorte Hest.

Maria Vinterberg modtog 25.000 kr. samt sølvsmed Manuel Sjødahls lagkagekniv i sølv, som traditionelt følger med prisen.

Morten Hede, teateranmelder ved Jyllands-Posten, Teateravisen samt mortenhede.dk, uddelte Initiativprisen til LGBT+-teatret HiLS DiN MOR.

“I forebygger diskrimination ved at nedbryde tabuer om seksualitet og kønsidentitet og stille de spørgsmål, vi andre ikke tør stille. Når vi ser jeres forestillinger, rykker vi sammen i bussen. Vi får øje på lighederne og ser stort på forskellighederne,” sagde han og fortsatte:

“I har vist, at LGBTI+-ungdomsteater ikke er teater for en snæver målgruppe, men nødvendigt og oplysende teater for folket. I laver teater for alle – for unge og gamle, for homoer og heteroer, for ham, hende og hen.”

Med Initiativprisen prisen følger 15.000 kr.

Foreningens priser støttes af Slots – og Kulturstyrelsen.

Tidligere artikelHjort kommer på programmet hos Sort/Hvid
Næste artikelFolketeatret laver professionel tv-produktion af ORDET