Sort/Hvid overtager Teater Momentum i 20/21

Kunstnerisk leder af Sort/Hvid Christian Lollike. Foto: Jon Bjarni Hjartarson.

Sort/Hvid, som har til huse i den københavnske kødby, er kendt for at gå i kødet på samtiden og udfordre teatrets form med kompromisløs, kunstnerisk tænkning. Nu overtager Sort/hvid, ledet af dramatiker og instruktør Christian Lollike, Teater Momentum i Odense sæson 20/21.

Gennem 13 sæsoner har Teater Momentum præsenteret en ny kunstnerisk ledelse hver sæson, og næste sæson, Vol. 14, bliver ingen undtagelse. Denne sæson bliver dog helt speciel, fordi de to teatre slår sig sammen. Sæsonen vil byde på fem egenproduktioner, der vil spille både på Teater Momentum i Odense, på Sort/Hvid i den københavnske kødby samt hos andre samarbejdspartnere rundt i landet. Sort/Hvid og Teater Momentum ønsker sammen at give landet mere teater og genskabe den politiske fantasi.

Sort/Hvids overtagelse af Teater Momentum sker i overensstemmelse med Momentums kunstneriske råd og Momentums leder Marianne Klint.

Publikum vil i sæson 20/21 kunne opleve fem egenproduktioner, hvoraf fire bliver nationale co-produktioner: en med Aarhus Teater, to med forskellige projektteatre delvist støttet af Statens Kunstfond og en mellem Sort/Hvid og Momentum. Den sidste bliver en international co-produktion, som Momentum og Sort/Hvid snart vil løfte sløret for. I løbet af foråret og frem mod maj vil de frigive kataloget for Vol. 14 og sæson 20/21 for Sort/Hvid x Teater Momentum. Her vil de offentliggøre nyt om de forskellige produktioner og afsløre den præcise temaramme for Vol. 14.

Sort/Hvid glæder sig til at møde Odense-publikummet

Sort/Hvids kunstneriske leder Christian Lollike siger om Vol. 14 og overtagelsen af Teater Momentum:

”Vi glæder os meget til at overtage Momentum – møde Odense-publikummet og skabe teater med en ny samarbejdspartner et nyt sted. I Momentum vol. 14. inviterer vi publikum til år nul. Vi vil genstarte den politiske fantasi og fokusere vores kunstneriske arbejde på at undersøge samfundets indretning på ny. Vi kan ikke blive ved med at reproducere et samfund, der æder planeten op. Vi må have nye strukturer, nye idealer, nye drømme. Vi dedikerer samarbejdet med Momentum til at aktivere den politiske nytænkning”

Mere teater til et større publikum

Teater Momentums teaterleder Marianne Klint siger om samarbejdet med Sort/Hvid:

“Det her er kæmpestort for os. Vi slår to teatre sammen for at kunne gøre noget, vi ellers ikke kunne gøre i samme skala. Noget, der aldrig har været mere relevant og nødvendigt at gøre; Vi slår os sammen for at give mere teater til et større publikum. Scenekunsten og det kulturelle åndsliv i Danmark kalder mere end nogensinde på et modsvar til den stigende økonomiske ulighed og udsultning af kulturkronerne. For at kunne skabe tilpas spektakulære forestillinger, der kan nå ud til så mange som muligt, vil Sort/Hvid og Teater Momentum for én sæson slå sig sammen til ét stort teater, der kan række længere ud i landet. Ud til flere folk. Vi glæder os helt vildt til at fortælle mere om alle vores store planer, og ligeledes glæder vi os til den opmærksomhed, et navn som Lollike uvægerligt vil tiltrække Momentum og Odense”

Udfordring af eksisterende rammer og afsøgning af nye territorier

Elisa Kragerup fra Teater Momentums Kunstneriske Råd siger om Sort/Hvid x Teater Momentum:

”Momentum er aldrig gået af vejen for at udfordre de eksisterende rammer og afsøge nye territorier, og derfor er vi i det kunstneriske råd gået med på dette eksperiment, hvor to smelter sammen til én. Vi glæder os til, at en forrygende scenekunstner som Christian Lollike henover en hel sæson skal udfolde sine vilde drømme for teatret og verden netop nu – i mødet med et af landets modigste teatre. Momentum-modellen og Lollikes valg af gennemgående tematik for sæsonen giver mulighed for, at de i fællesskab vil efterlade et langt kraftigere aftryk end den enkelte forestilling. Også rent geografisk når nu publikum vil kunne møde Momentum og Sort/Hvid’s forestillinger i flere hjørner af landet. Én ting er dog ikke ny: Lollike vil, som alle kunstneriske ledere på Momentum før ham, blive udfordret med benspænd af det kunstneriske råd. Vi kan slet ikke vente.”

Kort bio om Christian Lollike og Sort/Hvid:

Christian Lollike er internationalt anerkendt dramatiker og instruktør. Han er uddannet fra Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater i 2001. I årene 2005-2011 var han ansat som husdramatiker og -instruktør på Aarhus Teater og ligeledes mentor for Dramatikeruddannelsen indtil 1. juli 2011. Fra 2008-2011 var han kurator på Aarhus Festuge. I juni 2011 tiltrådte han stillingen som kunstnerisk leder af Sort/Hvid, dengang CaféTeatret. Lollike har flere gange været indstillet til Årets Reumert og modtog prisen som Årets Dramatiker ved prisuddelingen i 2013. Han modtog Teaterpokalen, teaterkritikernes hædersbevisning i 2016, og ved Reumertuddelingen i 2017 blev Erasmus Montanus Årets Teaterforestilling, mens Living Dead fik Årets Særpris.

Sort/Hvid med Lollike i spidsen står bl.a. bag meget omtalte forestillinger som Manifest 2083, der er baseret direkte på Anders Behring Breiviks manifest i forbindelse med massakren på Utøya den 22. juli 2011, I føling – en krigsballet, hvor 30 dansere fra Det Kongelige Teaters balletkompagni Corpus dansede med tre krigsveteraner, zombieforestillingen Living Dead, Black Madonna af og med Madame Nielsen og Don Juan under CPH Opera Festival i august 2019, hvor livet efter forføreren over alle forførere blev fejret i en blanding mellem en begravelse og en klub.

Om Momentum-modellen og den skiftende kunstneriske ledelse:

Hvert år ansætter det kunstneriske råd en ny kunstnerisk ledelse for Teater Momentum. Den nye kunstneriske ledelse sætter sit hold af skuespillere og kunstnere, og sammen bliver de sæsonens volume. De har nu et år og minimum tre forestillinger til at skabe deres kunstneriske retning, der skal skabe flow og fornyelse i scenekunsten, inden de igen bliver skudt ud i det danske teaterlandskab med en fyreseddel i hånden.

Det kunstneriske råd, der består af Christine Albeck Børge, Elisa Kragerup og May el-Toukhy, formulerer en række opgaver, som ensemblet svarer igen på med et antal forestillinger.

Teater Momentum har i indtil videre 13 sæsoner præsenteret en ny kunstnerisk ledelse hver sæson. Tidligere har den kunstneriske ledelse været besat af spirende og/eller mere etablerede teaterfolk som Jens August, Caroline McSweeney, Anna Malzer, Jacob Stage og Lydia Bunk. I denne sæson, Vol. 13, er Niels Erling kunstnerisk leder og arbejder med ”Undergangen” som temaramme for Momentums tre egenproduktioner Krise, Katastrofe og Apokalypse.

Læs mere om Teater Momentum x Sort/Hvid her og her.

Previous articleTalentTeater på Teater Katapult byder på Tinder-filosofisk komedie
Next articleLeg med, når hvid støj indtager Aarhus Teater med [pAp]-[kAs]