SPEJLMANDEN – Journalisten der skrev sig til tops med fake news

Foto: Mikkel Russel

Fredag den 2. oktober 2020 har forestillingen SPEJLMANDEN premiere på Mungo Park.

Den utrolige, men sande medieskandale om DER SPIEGELS stjernejournalist Claas Relotius, der skrev sig til tops med fake news.

Han blev i 2018 afsløret i at have opdigtet sine forførende og smukt fortalte reportager om fx selvbestaltede grænsevagter mellem USA og Mexico, hvor Trumps mur skulle stå. Det er en af Tysklands største medieskandaler nogensinde og har trukket overskrifter verden over. Herhjemme er skandalen dog ikke så kendt. Det vil Mungo Park nu gøre noget ved.  Claes Relotius forførende, falske artikler bliver derfor nu til teater på Mungo Park.

“Claas Relotius’ tekster skal på scenen, fordi de jo tydeligvis er dramatik! De er løgn, men de er noget af det mest rørende og autentiske, jeg længe har læst. Claas skulle da være blevet dramatiker, og nu giver vi ham chancen. Vi sætter hans artikler på scenen, for samtidig at stille et højaktuelt spørgsmål til, hvad mediernes opgave overhovedet er i dag? Hvor går grænsen mellem fiktion, underholdning og faktuelle sandheder i dagens mediebillede?”, siger Mungo Parks direktør Anna Malzer.

Om forestillingen

SPEJLMANDEN fortæller Claas’ egen personlige historie og kampen mellem ham og kollegaen, der afslørede ham, Juan Moreno. Samtidig bringer den tre af Relotius’ mest spektakulære og forførende historier på scenen; drengen der startede Den Syriske Borgerkrig ved at tegne politisk graffiti på en mur; Gladdys der rejser USA tyndt som vidne til henrettelser; og den selverklærede amerikanske grænsevagt Jaeger og hans bande.

SPEJLMANDEN tager også fat i spørgsmål som fx, om medierne overhovedet kan fortælle om virkeligheden uden et element af fiktion og underholdning – og omvendt? Hvor langt kan journalister tillade sig at gå i jagten på opmærksomhed, priser og læsere? Og hvad nu hvis Claas bare ville skrive historier der demystificerer fordomme og samler ellers splittede og fremmedgjorte mennesker via sine smukke nuancerede artikler? Helliger målet så midlet?

Og hvor meget må man som teater og kunstner dramatisere og fiktionalisere virkelige hændelser?

Holdet bag

Instruktør og dramatiker: Viktor Tjerneld

Medvirkende:  Zaki Nobel Mehabil, Nana Morks og Sara Fanta Traore

Scenografi og kostumer: Marie Moberg

Lyddesign: Emil Bøll

Lysdesign: Mikkel Givskov

 

SPEJLMANDEN kan opleves fra den 2. oktober til den 26. novemberMungo Park.

Læs mere om forestillingen her. 

 

Previous articleA rebel never dies
Next articleEn hyldest til Dostojevskij