Fællesskab på afstand – det er virkeligheden i øjeblikket. Den klassiske engelske sætning: “COMING SOON TO A THEATRE NEAR YOU” er ikke at se mange steder i øjeblikket – hverken her hjemme eller ude i verden.

Men det stopper ikke scenekunsten! På plakaten kan der i stedet stå: “KOMMER SNART TIL EN STUE NÆR DIG”. Halvvejs i lockdown uge to, er der allerede adskillige tiltag, der skal samle os danskere i et fællesskab på fysisk afstand af hinanden.

Syng for dig selv – sammen med alle os andre

Vi kan sammen starte dagen, når vi rømmer den rustne morgenstemme og forsøger at ramme tonen til morgensang med Phillip Faber. Her er plads til alle, og selvom det er til stor ærgelse at vi ikke kan synge fællessang sammen, så giver det måske frihed og mod på at synge – selv for de tonedøve. Det er trods alt det som sang kan. Det kan samle os. Du kan se tidligere afsnit af Morgensang på DRTV her.

Det, der binder os sammen

Netop fællessang er et bærende element i forestillingen Højskolesangbogen. En forestilling af Det Kongelige Teater, som havde premieredato tilbage i november 2016. En forestilling om danskhed, og om alt det, der binder os sammen. Da forestillingen havde premiere, blev den samtidig vist i biografer over hele landet.

Nu er sætningen, “KOMMER SNART TIL EN STUE NÆR DIG”, mere end relevant. Det Kongelige Teater har nemlig gjort det muligt for danskerne at streame hele forestillingen på deres skærme hjemme i stuerne. Det Kongelige Teater har lagt hele forestillingen op på deres side, KGL Xtra, her.

Om forestillingen skriver skuespilchef, Morten Kirkskov: “Højskolesangbogen er yderst relevant, næsten for relevant lige nu, fordi det er en fortælling om at søge fællesskabet i svære tider, og om alt det, der binder os sammen uanset, hvor vi er, og hvem vi er.”

Idé bag forestillingen kommer fra Minna Johannesson, der også står bag iscenesættelsen af Højskolesangbogen.

Forestillingen Højskolesangbogen på Det Kongelige Teater. Foto: Camilla Winther.

En kunstner skal fejres

Landets overhoved samt kunst og kultur entusiast, Dronning Margrethe II, skal selvfølgelig også fejres med sang og fællesskabsfølelse på trods af omstændighederne. Den 16. april har regenten rund fødselsdag, og det vil danskerne fejre.

Initiativet Danmark synger for dronningen blev taget af Kim Bruhn, og gruppen fik det første døgn opbakning fra over 80.000 facebookbrugere. I skrivende stund har facebookgruppen, som du kan finde her, over 130 tusind medlemmer.

Danmark synger v. Sangens Hus støtter op om gruppen og bidrager til arbejdet. Læs mere om Danmark synger her.

Dronning Margrethe II har flere gange stået bag scenekreationer til Tivolis Balletteater. Balletten Snedronningen vakte endda international opmærksomhed på grund af monarkens arbejde med kostumer og scenografi. I disse dage, er der brug for kunst og kulturentusiaster, og det er en gave, at vi har en af de største som regent.