Teater Jævn vil overbevise Hedensted Kommune om en fire-årig egnsteateraftale

Generalforsamlingen
GENERALFORSAMLINGEN i Hedensted Kommune. Foto: Teater Jævn.

Den 20. september tager Teater Jævn rundt på turné i Hedensted Kommune med deres eksperimenterende debatforestilling Generalforsamlingen. Teatergruppen er med denne turnéforestilling med til at teste, om der er grobund for et egnsteater i Hedensted Kommune.

Premieren på Generalforsamlingen vil foregå på Tørring Gymnasium, hvor Teater Jævn også har haft et intenst prøveforløb og fået de sidste detaljer på plads. Efter premieren drager forestillingen rundt på skoler og i forsamlingshuse over hele Hedensted Kommune. Forestillingen skal spille i alt 15 gange.

De fire initiativtagere og ildsjæle, som står bag Teater Jævn, er producent og komponist Morten Mosgaard, instruktør Rasmus Ask, dramaturg Gitte Villadsen og skuespiller Sofie Ancher Vea. Med de 15 forestillinger vil Teater Jævn forsøge at overbevise politikerne i Hedensted Kommune om, at der er betingelser og publikumsmæssig interesse for et reelt egnsteater i kommunen. 

En drøm om et egnsteater 

”Vores drøm som egnsteater er at afspejle den decentrale struktur i kommunen og lave en forestilling, som er unik hvert eneste sted i kommunen, den opføres. Vi har skrevet forestillingen sådan, at publikum hver aften kan stemme mange gange og på den måde kan tage forestillingen i flere unikke retninger,” siger instruktør Rasmus Ask.

Formand for Udvalget for Fritid & Fællesskab Liselotte Hillestrøm udtaler: ”Hvis borgerne synes om initiativet og bakker op om ideen, vil vi i udvalget arbejde videre med planerne om etablering af et egnsteater og på et tidspunkt præsentere byrådet for en indstilling.” Formanden understreger dog, at den kommunale accept i sidste ende også afhænger af Kulturministeriet. Et egnsteater vil kunne blive en realitet fra januar 2021, hvis Kulturministeriet godkender ansøgningen fra kommunen.

En forestilling bygget på virkelige beretninger

Skuespiller Sofie Ancher Vea fortæller: ”Forestillingen bygger på grundig research og mange timers samtaler og kaffedrikning med foreningsaktive i lokalsamfundene. Derfor er det vildt spændende, om de så også føler sig set og hørt, når de ser resultatet. Det, at forestillingen bygger på virkelige beretninger fra lokalsamfundene, og at publikum har aktier i historien, gør det enormt spændende og pirrende for mig som skuespiller at stå på scenen”. 

”Hele processen omkring Generalforsamlingen har handlet om at få en forståelse for, hvad det er for en kommune, og hvilke mennesker, der bor her. Når vi som teater siger, at vi vil være vedkommende, så er det en opgave, der stiller krav,” siger producent Morten Mosgaard og understreger: ”Vi vil gerne have en fast base, hvor vi kan øve på forestillingerne og invitere på gæstespil, men vi vil samtidig udfordre ideen om, at publikum altid skal komme til teatret og i stedet gentænke, hvad man kan bruge et kommunalt teater til.”

Generalforsamlingen vil publikum kunne opleve Mikael Helmuth, Dorthe Hansen Carlsen, Morten V. Klode, Sofie Ancher Vea og Morten Mosgaard på scenen. Som nævnt står Rasmus Ask for instruktionen, Gitte Villadsen har været dramaturg, og Morten Mosgaard har komponeret musik og lyd. Morten Dahl Lützhøft har skrevet manuskriptet, mens Ida Munk Ørstøm har kreeret scenografien.

Generalforsamlingen er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond, Hedensted Kommune og Det Fælles Landdistriktsråd.

Læs mere om Generalforsamlingen her.

Læs mere om Teater Jævn her.

Previous articleVendsyssel Teater har fået en unik åbning til en ny producent
Next articleKom til kultursalon om psykisk vold på Warehouse9