Teater Nordkraft stiller spørgsmålstegn ved ligegyldigheden

Den 27 februar har TEATER NORDKRAFT urpremiere på ”1945 – Historien om en flugt.”

Midt i en tid, hvor debatten om flygtninge fylder i medierne, har Teater Nordkraft bedt den tyske manuskriptforfatter Nis Momme-Stockmann om at skrive et stykke om de tyske flygninge, der blev interneret i flygningelejre i Nordjylland.

Et historisk kapitel, som ofte bliver overset – selvom den minder om noget, vi ser i verden omkring os i dag.

Historisk perspektiv

I vinteren 1944/45 flygtede civile tyskere i tusindtal til det besatte Danmark for at undslippe den sovjetiske hær som rykkede brutalt henover Østtyskland.

40.000 tyske flygtninge endte i og omkring Aalborg, hvor de blev interneret i lejre. Et fraterniseringsforbud forbød enhver kontakt mellem danskerne og de tyske flygtninge, som derfor levede en isoleret paralleltilværelse bag hegn. I 1949 vendte flygtningene tilbage til Tyskland med undtagelse af de godt tusinde sjæle, der ligger begravet på Søndre Kirkegård.

Tanken bag fortællingen

Nis Momme-Stockmann er selv født i det danske mindretal i Tyskland, og har skrevet et teaterstykke om sit eget dilemma:

Kan man holde fast i at være humanist midt i alle disse grusomme historier fra fortid og nutid? Hvordan kan man som menneske rumme, mærke og forstå datidens og nutidens rædsler – hvis overhovedet? Hvordan påvirker vores identitet som dansk eller tysk os i dag?

Uden refleksion opstår ligegyldighed

Historien tager fat på, hvad der sker, når vi ikke kender og forstår vores egen historie. Den manglende refleksion skaber ligegyldighed.

Det forklarer forstillingens instruktør, Lene Skytt: ”Ligegyldigheden er det farligste, der findes. Det ser vi gennem stykkets hovedperson, der er så optaget af sig selv, sin karriere og sin private krise, at han ikke kan rumme andre mennesker og de globale problemstillinger. Og kan man så kalde sig humanist? Betyder vores idealer noget, hvis vi ikke handler efter dem?”

Hele verden på sine skuldre

Forestillingen er både samtidsteater og en historisk refleksion. Alle problematikkerne i hovedersonens liv bliver for meget at rumme: egen livskrise, hans egen sammensatte identitet som tysker og dansker, hele historien om anden verdenskrig – som vi er ved at glemme og de flygtninge, som sejler over Middelhavet i håbet om et liv i Europa.

Resultatet er en livsfarlig ligegyldighed, som sætter os i risiko for at gentage historiens rædsler.
”1945 – Historien om en Flugt” handler om, hvad der sker, når vi ikke kender og forstår vores egen historie.

1945 – Historien om en flugt. Foto: Karoline Lieberkind

Rolleskift

1945 – Historien om en flugt har skiftet spilleperiode. Urpremieren er udsat fra 19. februar til 27. februar. Alle publikummer med billet til de ændrede spilledage har fået direkte besked.

Grunden til den ændrede spilleperiode er et rolleskift. Mikkel Trier Rygård er ikke længere på rollelisten. I stedet er Thomas Nielsen kommet på plakaten. En mand med erfaring fra bl.a. de anmelderroste film “Zappa” og “Tro, Håb og Kærlighed” instrueret af Bille August. Her spillerede han hovedkarakterens Bjørns lillebror Henning, ligesom han har gjort sig bemærket i filmen “Lev Stærkt”.

Forestillingen 1945Historien om en flugt opføres på Teater Nordkraft i Aalborg fra 27. februar til 14. marts.

Læs mere om forestillingen og bestil billet her.

Previous articleKaj Munks ORDET genopstår på Scala i Aarhus
Next articleJesper Lohmann om TILLØKKE OTTO: Det skal swinge