Teaternyheder.dk anbefaler: Gratis sceneoplevelser under åben himmel

Kongelig Sommerballet
Kongelig Sommerballet © Christian Als

Kalenderen fortæller os, at sommeren er ved at være over os, og det samme gør vejret fra tid til anden. Når sidstnævnte viser sig fra sin bedste side, er der ikke noget meget bedre end at tilbringe nogle timer udenfor i solen med familie og gode venner. Det skulle da lige være, hvis man samtidig kunne lade sig underholde af af professionelle skuespillere, dansere og sangere – helt gratis!

Teaternyheder.dk giver her en række anbefalinger til sceneoplevelser, der kan opleves over sommeren, uden man behøver at skulle op med andet end lommeuld. Der er både børneteater, opera og ballet på programmet.

Børnefestival og dukketeater

I Kronjylland skydes sommerens teateroplevelser i gang, når Randers EgnsTeater afholder deres gratis børneteaterfestival med kunstprogram. Festivalen foregår 15. og 16. juni både indendørs og udendørs i området omkring Randers EgnsTeater. Festivalen har til formål at sætte fokus på børnekultur i regionen ved at engagere både børn og forældre gennem workshops, interaktiv kunst og teaterforestillinger. Vi har tidligere skrevet om festivalen her på siden, hvor det også er muligt at læse mere om programmet, booking af billetter mm.

Marionet Teatret i Kongens Have © Pressefoto/Marionet Teatret

I Kongens Have i København er der siden 1966 blevet spillet teater for alle aldre fra den lille pavillon, der udgør Marionet Teatret. Fra de grønne bænke har familier og institutioner hver sommer kunnet opleve dukketeater, skuespil og objektteater over et hav af forskellige fortællinger. I år er ingen undtagelse, hvor to forestillinger fylder sommerdagene ud.

I perioden 1. juni – 7. juli spiller stykket Fra tidernes morgen. Forestillingen beskrives som jordens evolutionshistorie fortalt med dukker. Historien begynder i tiden efter Big Bang, og vi ser encellede væsener udvikle sig og blive til gopler og besynderlige havvæsener, der går på land, får vinger, udvikler lemmer og til sidst rejser sig op. Dukkemager Poul Arne Kring har skabt dukkerne til stykket.

Den 9. juli byttes evolution ud med eventyr, når den H.C. Andersen-inspirerede forestilling Den lykkeligste i verden får premiere. Stykket beskrives som en forestilling om verdens foranderlighed. Hørren. Hørblomsten blomstrer på marken og er lykkelig over, at den en dag skal blive til lærred og gøre gavn i verden. Lærredsstoffet bliver til tøj og senere til papir, som der skrives de dejligste historier på. Og hver gang der sker en forandring, glædes hørren. Den lykkeligste i verden spiller indtil den 18. august.

Læs mere om begge forestillinger på Marionet Teatrets hjemmeside.

Teater og opera i parken

I Ørstedsparken i København er der garanteret “gratis Shakespeare til folket”, når Folketeatret og Shakes opsætter William Shakespeares Stor ståhej for ingenting i en ny fortolkning. Forestillingen beskrives som “en sexet og romantisk sommerkomedie – fuld af lystne mænd og fruer for fuld udblæsning. Og midt i det hele, en stor kærlighedshistorie”. Mads Riisom, Marie Bach, Morten Brovn og Patricia Schumann udgør rollelisten til forestillingen, der spiller i perioden 31. maj – 22. juni. Læs mere om forestillingen på Shakes’ hjemmeside.

Video fra sidste års Opera i parken © Den Jyske Opera

I Aarhus kan der også findes gratis oplevelser i parken. Her foregår det i Skanseparken, hvor Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester præsenterer Opera i parken. Arrangørerne beskriver selv arrangementet som en festlig, udendørs operakoncert med kendte klassikere og mesterværker fra den kommende operasæson. Det vil bl.a. være muligt at opleve operamelodier af Saint-Saëns, Rossini, Verdi, Bernstein m.fl. – samt musik fra Den Danske Serie, hvor Den Jyske Opera udforsker glemte mesterværker fra den danske kulturarv. Opera i parken fylder Skanseparken op den 22. juni kl. 15-17, og der kan læses meget mere om arrangementet her.

Sommerballet til hele landet

Siden 2006 har Det Kongelige Teater inviteret tusindvis af publikummer på gratis balletforestillinger sommeren igennem. I år kommer Sommerballetten rundt til hele landet og til dobbelt så mange byer som i 2018.

Kongelig Sommerballet © Christian Als

Ifølge Det Kongelige Teater selv ønsker man at give publikum den helt perfekte sommerdag. Idéen er, at scenen bygges op i smukke, lokale naturomgivelser og publikum kan sætte sig til rette på det grønne græs med deres picnickurve, og gøre klar til en helt unik balletoplevelse. Herudover giver forestillingerne ligeledes en forsmag på den kommende balletsæson.

Sommerballetten tager rundt i landet fra den 9. til den 19. juni og kommer forbi København, Korsør, Kjellerup, Skørping, Herning, Sønderborg, Billund, Odense, Fredensborg og Præstø. Den samlede oversigt over byer og datoer for de enkelte forestillinger kan ses i en af vores tidligere nyheder her.

Previous articleHjørring Revyen er på vej mod rekordsalg
Next articleTag i teatret inden sommerferien