The Handmaid’s Tale i en ny aktuel opsætning

Foto: Det Kongelige Teater

I en ny aktuel opsætning får Poul Ruders opera over Margaret Atwoods dystopiske roman The Handmaid’s Tale premiere d.29 oktober i Operaen. The Handmaid’s Tale er mere aktuel end nogensinde i vores verden, hvor basale menneskerettigheder er under pres flere steder.

Om operaen

Poul Ruders’ opera er et uhyggeligt, musikalsk samfundsportræt. En stærk skildring af et perverteret, kvindeundertrykkende og totalitært regime i et goldt og fanatisk fremtids-USA. En global miljøkatastrofe med efterfølgende infertilitet har skabt grobund for et kup, og et religiøst rædselsregime har overtaget magten. Fødedygtige kvinder tvinges til graviditet og til at aflevere deres nyfødte børn til eliten. Makker de ikke ret, dømmes de til slavearbejde og den visse død.

Det Kongelige Teaters tidligere operachef, John Fulljames, skaber iscenesættelsen af The Handmaid’s Tale og fortæller:

“Vi opsætter den i kølvandet på en global fremgang for den yderste højrefløj, valget af Trump, hans kupforsøg, chokket over en global pandemi, en fratagelse af menneskerettigheder for kvinderne i Afghanistan og tabet af rettigheder i USA. Denne historie er en påmindelse om, at frihed er hårdt vundet og let tabt.”

Verdensomspændende opera

Canadiske Margaret Atwoods prisbelønnede, dystopiske roman The Handmaid’s Tale er skrevet i 1985, og romanen er siden omsat til såvel en film som en prisvindende tv-serie og nu også opera. Poul Ruders’ opera havde urpremiere på Det Kongelige Teater i 2000. Siden da har operaen The Handmaid’s Tale været opført i både England, USA og Australien, og der er opsætninger på vej i Canada og Tyskland.

Nu, 22 år efter operaen første gang havde premiere på Det Kongelige Teater, er den stadig aktuel. Nye opsætninger af værket ser dagens lys på flere af verdens operascener og tilbage ved urpremieren udtalte Ruders:

“Atwood vender skytset mod sit store naboland i syd, USA, og hun er klar over, at der her ligger kræfter på lur, der, hvis de havde magt, som de har agt, slet ikke ville være fremmede for at danne et religiøst jerngrebs­regime, som det fiktive Gilead i operaen jo er.”

The Handmaid’s Tale synges på engelsk med danske overtekster og er et samarbejde med San Francisco Opera. Det Kongelige Kapel vil fortolke musikken, der spænder fra intenst intime øjeblikke til storslåede, symfoniske orkesterudladninger.

Oplev The Handmaid’s Tale i Operaen fra 29. oktober – 15. november. Læs mere om forestillingen og køb dine billetter her.

Previous articleDet Kongelige Teater præsenterer: WEST SIDE STORY
Next articleBEAUVOIR fortolkes på Teatret ved Sorte Hest