Tyve indflydelsesrige år som teaterdirektør

Pia Jette Hansen i Arne Jacobsens udkigstårn på Bellevue Strand.
Pia Jette Hansen i Arne Jacobsens udkigstårn på Bellevue Strand. Foto: ©Christina Hauschildt

Pia Jette Hansen, Bellevue Teatrets direktør, kan i disse dage fejre, at hun i tyve år i streg har siddet ved roret som en af Danmarks mest erfarne teaterdirektører. I de tyve år har hun gjort en tydelig forskel for de tre teatre, hun har ledt.

Pia Jette Hansen har i de tyve år, hun har været teaterdirektør, siddet på tre forskellige teatre. Disse har alle sammen forandret sig markant under hendes ledelse. Der er tale om Holbæk Teater, Østre Gasværk Teater og Bellevue Teatret, som hun stadig er leder for i dag.

“Alle tre teatre har været vidt forskellige fra hinanden. Alligevel har jeg kunnet trække gode erfaringer, masser af netværk og de bedste forestillinger videre med mig – så der er blevet mere teater til alle og skabt gedigne samarbejder”, siger Pia Jette Hansen.

Fra Holbæk til København til Klampenborg


Holbæk Teater kom under Pia Jette Hansens ledelse fra 2001 på kulturens landkort med nyskabende forestillinger om aktuelle emner som pædofili (Kristian Ditlev Jensens Det bliver sagt), arrangerede ægteskaber (Gidsel; forestillingen spillede i en bus i trafikken) og ungdomshuset på Jagtvej (69 – en rockteaterkoncert). De to sidstnævnte modtog Reumert-priser for hhv. Årets Børneteaterforestilling i 2008 og Årets Musikteater i 2009.

Efter succesen i Holbæk blev Pia Jette Hansen i 2010 direktør for Østre Gasværk Teater, som samtidigt fik et helt nyt publikum i børn, unge og familier. Flemming Quist Møllers Cykelmyggen Egon og Lene Kaaberbøls Skammerens Datter blev store succeser. Succes var også overskriften, da det lykkedes Pia Jette Hansen som den første i verden at få rettighederne til at dramatisere Ken Folletts superbestseller Jordens Søjler. 73.000 personer så musicalen.

Undervejs var Pia Jette Hansen primus motor for et stort samarbejde med eksterne fonde og bygningens bestyrelse om finansiering på knap 40 mio. kr. og planlægning af ombygning af Østre Gasværks indre, som satte varigt aftryk på teatret.


En leder, der tænker ud over scenekanten


Selve byggeriet overlod hun dog til sin efterfølger, for da Østre Gasværk Teater og Republique blev sammenlagt, søgte Pia Jette Hansen i 2017 mod Arne Jacobsens Bellevue Teatret, hvor hun har været siden.

Her inddrager hun omgivelserne som en naturlig del af repertoiret, eksempelvis i den aktuelle Sommerballet Danish Design Monochrome. Ken Follett viste sin tillid ved at tildele Pia Jette Hansen rettighederne til verdenspremieren på en anden af hans store romaner, Den Evige Ild, som igen spiller som en koncertversion i foråret 2022.

Den seneste tid har været præget af corona. Teatret prøvede dog i al tristessen at tænke nyt. Bellevue Teatret var blandt de allerførste til at arrangere drive-in-koncert i Danmark. Pia Jette Hansen åbnede desuden dørene til et hold scene-sultne kunstnere. Det resulterede i en ny, stjernebesat version af Strindbergs Frk. Julie i Thure Lindhardts instruktørdebut.

Previous articleOdin Teatret åbner op for teaterkavalkade 
Next articleEn aften med britisk vanvidscomedy på Teater Katapult