Udstillingsstedet Overgaden rykker ind på Sort/Hvid

Foto: Sort/Hvid.

Fra februar til august 2020 flytter udstillingsstedet Overgaden – Institut for Samtidskunst ind på teatret Sort/Hvid i Kødbyen. Teatret vil hermed lukke samtidskunsten ind og krydse billedkunst, teater og performance.

Udstillingsstedet Overgaden skal igennem en tiltrængt renovering, og det har givet mulighed for et tværkunstnerisk samarbejde, når Overgaden, i det halve år hvor byggearbejdet står på, flytter ind hos Sort/Hvid i Den Brune Kødby.

I et samarbejde vil de to institutioner udfordre og udforske, hvordan de to kunstarter, som stederne repræsenterer, sammen kan skabe interessante hybrider for både det kunstinteresserede og det teatervante publikum.

I løbet af perioden vil Overgaden præsentere forskellige formater og events på Sort/Hvids scener, der både griber ind i det teatralske i form af performance, men også lyd- og filmbaserede programmer. Hele programmet udvikles og skabes i sparring med Sort/Hvid.

Frontløbere inden for hver sit flet

Overgaden har eksisteret i 33 år og gennem tiden fungeret som et af Danmarks mest nyskabende udstillingssteder for den eksperimenterende del af samtidskunstscenen. Sort/Hvid er kendt for sine politiske nutidsforestillinger og er et toneangivende teater inden for den danske scenekunst.

Begge huse agerer som frontløbere indenfor hver sit felt og har begge arbejdet på tværs af kunstarterne før. I Sort/Hvids tidligere produktioner Martyrmuseum og NOMA har teatret f.eks. markeret sig med værker, hvor billedkunsten inddrages i en scenisk form. Men når Overgaden flytter ind, åbnes et potentiale for en længerevarende og dybere undersøgelse af det tværkunstneriske.

Organisatorisk udveksling i en kulturpolitisk virkelighed

Udover den kunstneriske udforskning vil samarbejdet også byde på en organisatorisk udveksling mellem de to kunstinstitutioner – begge institutioner er vant til at navigere i en kulturpolitisk virkelighed præget af sparsomme budgetter. Samarbejdet vil være med til at sikre, at Sort/Hvids scener bliver udnyttet maksimalt i de perioder, hvor teatret ikke selv bruger salen til egne produktioner.

Gennem forløbet og samarbejdet vil de to kulturinstitutioner udveksle produktionsformer, som skal være med til at udvikle nye formater samt skabe flere, bedre og et mere mangfoldigt udvalg af kunstoplevelser.

Om samarbejdet siger leder af Overgaden Merete Jankowski:

”Overgadens renovering har givet os en unik mulighed for at eksperimentere med de formater, som vi arbejder i og med. Vi glæder os til at indgå i et samarbejde med en institution, der på samme måde som Overgaden arbejder med at eksperimentere og flytte grænser på det kunstneriske område.”

Sort/Hvids kunstneriske leder Christian Lollike siger følgende om at huse Overgaden:

”Sort/Hvid er mere end et teater, og samarbejdet med Overgaden ligger i forlængelse af vores ambition om at præsentere vores publikum for nytænkende værker på tværs af kunstarter og medier. Samtidig er samarbejdet helt unikt, fordi den lange periode gør det muligt ikke kun at udvikle, men også forankre nye hybridformater i vores respektive virker.”

Fakta om Sort/Hvid

Sort/Hvid er en scene for teater, kunst og politik. Her skabes forestillinger, performances, aktioner, opera, ballet, skulpturer og virtuelle værker, der undersøger aktuelle samfundsmæssige og politiske emner på tværs af genre og form. Sort/Hvid er et lille storbyteater i Københavns Kommune, der råder over to scener i en gammel slagtehal i Kødbyen og samarbejder med større scener og kunst- og forskningsinstitutioner i hele landet.

Fakta om Overgaden

Overgaden er Københavns nytænkende udstillingssted for dansk og international samtidskunst og har soloudstillingen som sit særlige fokusområde. Overgaden viser nyproducerede projekter på højeste kunstfaglige niveau på tværs af medier og generationer. Her vægtes eksperimentet med selve udstillingsformen og forholdet mellem kunstner, kunstinstitution og publikum højt. Ligeledes er det en central del af Overgadens identitet at fungere som platform for debat og vidensproduktion om samtidskunsten og dens rolle i samfundet.

Samarbejdet mellem Sort/Hvid og Overgaden kan opleves fra februar til august 2020.

Læs mere her.

Previous articleFredericia Teater som Danmarks mest ambitiøse kulturinstitution
Next articleTag del i en munter og tragisk sorgproces med et krimispor