Kreditering: Jason Southgate

Under Copenhagen Opera Festival, der forløber fra den 19.-27- august, får operaen “Lisbon Floor” urpremiere på TakkelloftetDet Kongelige Teater.

I et dystert, reality-inspireret univers og med masser af sort humor undersøger forestillingens tre akter kompleksiteten i menneskelige relationer, identitetskriser og naturens kræfter. Oplev en kuriøs og humoristisk dystopi med fjendtlige mugplamager, en kunstig livmoder og en stueplantejungle, når syv bofæller flytter ind på ‘Lisbon Floor’ i et falleret luksushøjhus.

Om forestillingen

Handlingen udspiller sig i et bofællesskab i en faldefærdig luksus-skyskraber, hvor etagerne over 49. sal er navngivet efter hovedstæder af frygt for, at beboerne ellers ville føle sig utrygge ved de svimlende højder. 

Mathias Vestergård fortæller:

“Lisbon Floor er en absurd og surrealistisk operakomedie om syv personer, der skal forsøge at overleve i en hjemsøgt luksuslejlighed med mugne ansigter, en svævende livmoder og ulykkelig kærlighed. Operaens univers trækker tråde til bl.a. reality-tv, computerspillet The Sims og Wes Andersons film.”

Ensemblet af karakterer, der er flyttet ind på Lisbon Floor, tæller blandt andre en bitter biologiprofessor, en forkølet rollespilsnørd og parret Alex og Alex, der skiftes til at bære deres kommende barn i en ekstern livmoder. De længes alle efter et sted at høre til og ender i talrige komiske forviklinger. Samtidig må de kæmpe med stueplanter, som begynder at vokse uhæmmet og de underlige mugplamager, der viser sig som ansigter i væggene. 

Blandt sangerne er blandt andre den danske sopran Frederikke Kampmann, som netop er blevet kåret til modtager af Musikanmelderringens Kunstnerpris.

Leger med konventionerne for den klassiske opera

Lisbon Floor er Copenhagen Opera Festivals eget bestillingsværk og har været tre år undervejs. Festivalens publikum har fået et smugkig ind i skabelsesprocessen de sidste to år, hvor det kunstneriske hold har afholdt åbne workshops og fortalt om deres arbejde med operaen. Men nu er det splinternye værk altså klar til uropførelse.

I skabelsesprocessen har komponist Matias Vestergård arbejdet tæt sammen med librettist Lea Marie Løppenthin. Han fortæller, at hendes skrivestil har været en stor inspiration:

“Hun skriver med en fantastisk blanding af det lyriske, det fjollede og det dybe. Mødet med Leas tekster hjalp mig på vej til at stræbe efter det samme i musikken — det umiddelbart fjollede eller humoristiske, der pludseligt afslører noget dybsindigt og smukt.”

Lisbon Floor leger med de traditionelle konventioner for den klassiske operagenre. Noget der også var kendetegnende for Copenhagen Opera Festivals sidste egenproduktion, den Reumert-nominerede Nordkraft, som fik urpremiere under festivalen i 2021.

Forestillingen Lisbon Floor får urpremiere d. 26 august og kan opleves på Takkelloftet på Det Kongelige Teater.

Køb dine billetter til forestillingen her og læs mere om programmet for hele Copenhagen Opera Festival her.

Tidligere artikelSommerteater med MISANTROPIA
Næste artikelOpera i det fri er tilbage