Vær med i debatten om flygtningekrisen med DE ASYLANSØGENDE KVINDER

De Asylansøgende Kvinder
Et kor på 19 kvinder lægger krop til De Asylansøgende Kvinder. Foto: Pressefoto.

D. 13. september har Betty Nansen Teatret premiere på DE ASYLANSØGENDE KVINDER, hvor et kor af 19 lokale kvinder giver krop til et 2500 år gammelt flygtningedilemma.

Historien er oprindeligt skrevet for mere end 2500 år siden af den græske tragediedigter Aischylos, men rammer lige ned i den aktuelle flygtningesituation. For på tværs af mere end to årtusinder taler gruppen af asylansøgende kvinder til os og stiller nogle af de dybeste spørgsmål: Skal vi beskytte os selv, eller har vi en moralsk forpligtelse til at hjælpe andre i nød?

Forestillingens dilemma

I forestillingen møder publikum en gruppe yngre kvinder, der efterlader alt og går ombord på en båd i Nordafrika for at sejle over Middelhavet. De flygter fra vold, overgreb og tvang og beder om beskyttelse i Grækenland hos kongen af Aros.

Kongen står nu over for et dilemma: skal han overholde loven, der forpligter ham til at give flygtninge asyl? Eller bør han i stedet beskytte sin by mod den krig, der vil komme, hvis de tager dem ind?

Det er dilemmaet, som er omdrejningspunktet for DE ASYLANSØGENDE KVINDER.

Flygtningekrisen er ikke enestående

Forestillingens aktualitet understreger for instruktør Simon Boberg, at den måde, som vi taler om flygtningekrisen på, er skæv, for det er ikke en enkeltstående krise. Gennem historien har samfund efter samfund måtte forholde sig til ankomsten af flygtninge:

”Stykket minder os om, at selve præmissen for den måde, vi taler om flygtningekrisen på som en akut begivenhed, der skal løses nu og her, er forkert. Det er en helt grundlæggende omstændighed, at mennesker bevæger sig, og at disse bevægelser skaber uro. Det har altid været sådan. Jeg håber, at forestillingen kan være med til at eliminere idéen om en krise, vi skal løse, så vi i stedet kan blive bedre til at forholde os til et mere grundlæggende, menneskeligt vilkår”, siger han.

Derfor kommer kongen af Argos heller ikke med et klokkeklart svar på, om han bør tage de nye asylansøgere ind eller ej. Flygtningekrisen bliver ofte en forsimpelt debat, som forestillingen forsøger at åbne op for og finde nye nuancer i.

Kvindernes overlevelse

Et lokalt kor på 19 kvinder udfylder hovedrollen som de unge kvinder, der lægger alt bag sig i håbet om en fremtid, som ikke er dikteret af mænd.

For en af kvinderne i koret, Nina Berg Jørgensen, handler DE ASYLANSØGENDE KVINDER om at insistere på at være menneske, selvom man er flygtning:

”Kvinderne i stykket (…) er reduceret til nogen, som samfundet skal kunne få noget ud af, før de vil lukke dem ind – de har ikke længere værdi i sig selv som menneske”, fortæller hun.

Koret ledes af skuespiller Ida Cæcilie Rasmussen og derudover medvirker Bebe Risenfors, Jesper Hyldegaard og Mikael Birkkjær, der spiller rollen som kongen af Argos. De akkompagneres af tre musikere, der spiller live på scenen.

DE ASYLANSØGENDE KVINDER spiller på Anneksscenen EDISONBetty Nansen Teatret d. 13.-25. september 2019 og d. 1.-15. februar 2020

Læs mere om forestillingen her.

Previous articleFrilandsmuseet byder på Orla Frøsnapper for hele familien
Next articleFå et humoristisk blik på magt, kunst og køn med kultklassikeren I LOVE DICK